• Nya rön om artrikedomen i världens bergstrakter

[2015-08-13] Trots att bergsområden bara täcker cirka en åttondel av jordens yta innehåller de en tredjedel av alla arter på land. Nya forskningsresultat visar att den biologiska mångfalden i bergsmiljöer har ett ungt och varierat ursprung.

• Förfäderna till dagens katter drev många forntida hundarter till utrotning

[2015-08-03] Konkurrens spelade en viktigare roll i utvecklingen av hundfamiljen, där vargar, rävar och deras släktingar ingår, än klimatförändringar visar en ny internationell studie som nyligen publicerats i PNAS.

• Släkten är inte alltid värst

[2015-07-08] Det kan vara bättre ur evolutionär synpunkt att dela på en partner än att välja en ledig "ungkarl", åtminstone gäller det för tofsvipor. Forskningsstudier från Göteborgs universitet visar dessutom att honorna föredrar att dela hane med honor som de är släkt med.

• Lukten avgör partnervalet

[2015-07-08] Djur använder sig ofta av syn-, hörsel- eller doftsinnet när de väljer partner. För den lilla fisken sandstubb är det lukten som avgör, visar studier från Göteborgs universitet, som nyligen publicerats i Biology Letters.

• Debattartikel i SvD: "Kemikalieskatter bidrar till en giftfri miljö"

[2015-07-02] Dagens kemikalielagstiftning är alltför svag, och tar inte hänsyn till så kallade cocktaileffekten. Det skriver sex forskare från Göteborgs universitet, däribland Thomas Backhaus som är professor i ekotoxikologi, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.