• Skolprojektet Virtue satsar på återanvändbart material

[2015-05-26] Skolprojektet Virtue testar nu virtueskivor i två nya material; återanvändbar polykarbonat och ek. Anledningen är både önskemål från deltagare och en vilja att spara på miljön.

• Havets ängar hotas när märlkräftor och snäckor minskar

[2015-05-25] En rik artförekomst av små algätande djur är ett skydd mot påväxt, visar en unik internationell studie som nyligen har publicerats i Ecology letters och där forskare från Göteborgs universitet deltagit. När algbetare som märlkräftdjur, tångråsuggor och snäckor försvinner i haven rubbas den ekologiska balansen. I takt med att betarna minskar ökar istället algpåväxten på stora sjögräs som då kan slås ut.

• Gåtan om daggmaskregn på fjället närmare sin lösning

[2015-05-25] De daggmaskar som hittades i tusentals uppe på ett norskt fjäll i april har nu identifierats. Fenomenet är ovanligt och händelsen har förbryllat forskarna. - Ingen har med egna ögon sett ett ¿regn av maskar¿, utan det handlar om sällsynta, osannolika massförekomster av maskar ute på sjöis eller uppe på ytan av djup snö, som troligen orsakats av vindspridning, säger Christer Erséus, forskare vid Göteborgs universitet

• Sjukdomsresistens hos växter ger nya möjligheter till växtförädling

[2015-05-18] Skördar för miljarder kronor förstörs på grund av sjukdomar som orsakas av att mikroorganismer angriper växter. Ny forskning från Göteborgs universitet pekar nu på de genetiska markörer som kan användas för att ta fram nya resistenta växter.

• Panamanäset en förutsättning för artrikedomen i regionen

[2015-05-18] Utbytet av arter mellan Nord- och Sydamerika har inneburit att det skapats en av de mest biologiskt artrika regionerna på jorden. En ny studie från Göteborgs universitet visar att artutbytet mellan världsdelarna började miljontals år tidigare än vad forskarna antagit.