• Släkten är inte alltid värst

[2015-07-08] Det kan vara bättre ur evolutionär synpunkt att dela på en partner än att välja en ledig "ungkarl", åtminstone gäller det för tofsvipor. Forskningsstudier från Göteborgs universitet visar dessutom att honorna föredrar att dela hane med honor som de är släkt med.

• Lukten avgör partnervalet

[2015-07-08] Djur använder sig ofta av syn-, hörsel- eller doftsinnet när de väljer partner. För den lilla fisken sandstubb är det lukten som avgör, visar studier från Göteborgs universitet, som nyligen publicerats i Biology Letters.

• Debattartikel i SvD: "Kemikalieskatter bidrar till en giftfri miljö"

[2015-07-02] Dagens kemikalielagstiftning är alltför svag, och tar inte hänsyn till så kallade cocktaileffekten. Det skriver sex forskare från Göteborgs universitet, däribland Thomas Backhaus som är professor i ekotoxikologi, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

• Studerar konsekvenser av havsförsurningen

[2015-06-26] Tre frågor till Sam Dupont som antagits som oavlönad docent i biologi med inriktning mot marin fysiologi vid Naturvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet.

• Smaltången lätt byte för hungriga gråsuggor

[2015-06-17] Smaltången har ett sämre kemiskt försvar än blåstången och är känsligare för attacker av mindre organismer som till exempel tånggråsuggor. Det visar nya studier från Göteborgs universitet. Det här kan i framtiden påverka smaltångens utbredningsområde i Östersjön.