Europas havsöring i fokus

Nyhet: 2017-05-12

Foto av David Aldvén.

Nu samlas forskare från 15 olika länder i en gemensam arbetsgrupp för att få en överblick över havsöringen i Europa och hitta modeller för den bästa förvaltningen.

– Det känns jätteroligt att få fokusera på havsöringen och lyfta fram dess värde tillsammans med forskare från så gott som alla havsöringsförande länder i Europa, säger Johan Höjesjö, professor vid Göteborgs universitet.

Avstampet togs i Göteborg nyligen då en arbetsgrupp (WGTRUTTA), tillsatt av havsforskningsrådet (ICES), under tre dagar påbörjade arbetet med att skatta bestånden av havsöring runt Europas kuster.

– Arbetet kommer att pågå under tre år där vi först kommer att ställa samman all tillgänglig data i en stor databas, säger Johan Höjesjö.

Havsöring finns i olika miljöer

Havsöringen har en fascinerande livscykel och kan etablera bestånd i en mängd olika miljöer, både små åar, sjöar och hav men behöver tillgång till sötvatten för att fortplanta sig.

– På västkusten i Sverige sker detta ofta i små bäckar där den stannar i två år innan den vandrar ut till havet, säger professor Johan Höjesjö.

Men variationen mellan länder i hur långt havsöringar vandrar och tiden de stannar i havet varierar och ofta saknas det information.

– Syftet med den nystartade arbetsgruppen är att få en överblick över havsöringens status i Europa, jämföra olika modeller för att skatta beståndens storlek samt att på sikt kunna ge råd för hur bestånden ska förvaltas i olika delar av Europa, säger Johan Höjesjö.

Klimatförändringen påverkar

Genom att täcka in hela Europas kustlinje från norr till syd (Norge till Portugal) så väl som väst till öst (Island till Polen) kommer forskarna att kunna uppskatta hur ett varmare hav skulle kunna förändra havsöringens vandringsmönster.

– Redan nu ser vi att havsöringen i södra Sverige ofta vandrar ut till havet tidigare, förmodligen som en följd av mildare höstar med en längre tillväxtsäsong. Vad detta innebär vet vi inte. Men det skulle kunna innebära att havsöringen återvänder från havet tidigare och är mindre än de som återvänder för att leka idag.

Mötet för uppstaren hade 35 deltagare från 15 olika länder och deltagarna hann också med att besöka några åar på västkusten.

Kontakt:

Johan Höjesjö, professor vid institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet och en av de ansvariga för den nystartade arbetsgruppen för havsöring i Europa (WGTRUTTA)
031-786 3636 , 0709-50 78 44, johan.hojesjo@bioenv.gu.se

Foto:
David Aldvén (fiskar) samt Johan Falk (gruppbilden).
Porträttbild av Johan Höjesjö (GU).

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2015-11-06