Malin Celander ny ordförande i universitetets oredlighetsråd

Nyhet: 2017-10-26

Malin Celander, professor i zoofysiologi, har av rektor utsetts till ordförande i rådet som utreder oredlighetsärenden.

Oredlighetsrådet vid Göteborgs universitet, eg. rådet för ärenden om utredning av misstänkt oredlighet i forskning, konstnärlig forskning eller utvecklingsarbete, utreder på rektors uppdrag misstänkta fall om forskningsfusk inom universitet. När ärenden är färdigutredda lämnar oredlighetsrådet över en utredning till rektor där rådet sammanfattar sitt utlåtande i en av följande slutsatser:

1. Det finns inte anledning att anta att vetenskaplig oredlighet föreligger.
  2. Det finns anledning att anta att vetenskaplig oredlighet föreligger.
  3. Det är inte möjligt att ta ställning till frågan om vetenskaplig oredlighet föreligger.

Utifrån utredningen fattar rektor beslut om att antingen lämna ärendet utan vidare åtgärd, eller att vetenskaplig oredlighet föreligger. I anslutning till beslutet tar rektor även ställning till fortsatt handläggning av ärendet och eventuella vidare åtgärder.

Rådet består av åtta ledamöter. Tre av ledamöterna representerar det medicinska vetenskapsområdet, två det naturvetenskapliga vetenskapsområdet, en vardera det humanistiska, det samhällsvetenskapliga respektive det konstnärliga vetenskapsområdet. Ledamöterna i oredlighetsrådet vid Göteborgs universitet utses av rektor efter nomineringar från dekanerna. I början av juli fattade rektor beslut om vilka ledamöter som ska ingå i rådet sex år framåt (till och med 2023-06-30). Malin Celander, professor i zoofysiologi och Leif Eriksson, professor i fysikalisk kemi, utsågs till ordförande respektive vice ordförande för rådet.

Handläggningsordning för ärenden om misstänkt oredlighet i forskning, konstnärlig forskning eller utvecklingsarbete

Vid frågor kontakta rådets sekreterare

Sara Dahlberg, affärsjurist, biträdande enhetschef för Forskning & Innovationskontoret
E-post: sara.dahlberg@gu.se