Professor som forskar om miljögifters effekter

Nyhet: 2017-03-02

Fem frågor till Ingela Dahllöf, som utnämnts till professor i miljövetenskap med inriktning mot ekotoxikologi vid Naturvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet.

1) Hur ser du på att bli professor?

Det har jag inte riktigt tänkt på – det känns naturligtvis kul att andra har värderat ens kompetens positivt, det är ju alltid svårt att värdera sin egen insats.

2) Vad innebär utnämningen för dig?

Tillfälle att fira, men skämt å sido så kan det innebära att ens kvalifikationer blir tydligare jämfört med när man är forskare, vilket kan ha betydelse för kommande ansökningar och samarbeten.

3) Förändrar det här något i ditt arbete?

Ja, eftersom jag formellt övergår till lärarrollen så kommer mina arbetsuppgifter att ändras till viss del.

4) Närmaste forskningsuppgift att ta tag i?

Jag har blivit en del av FRAM, ett UGOT-challenge centrum där fokus är riskanalys och styrning av kemikalieblandningar – en verklig mumsbit som tack och lov ska betas av tillsammans med många väldigt kompetenta kollegor på Göteborgs universitet. Men, jag har också fått ett litet finger med i ett vattenbruksprojekt som rör rening av kväve, så det är en blandad kompott framöver.

5) Den viktigaste framtidsfråga-forskningsfråga som du ser det?

För mig inom mitt område, så är det långtidseffekter av miljögifter i låga koncentrationer.

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2015-11-06