Wallenbergsprofessur till Göteborgs universitet

Nyhet: 2017-01-27

Professor Barry A. Costa-Pierce, foto University of New England.

En av världens ledande vattenbruksforskare, professor Barry A. Costa-Pierce, är utsedd av Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien till innehavare av Wallenbergprofessuren 2017. Han kommer att knytas till SWEMARC, Göteborgs universitets nationella centrum för marin vattenbruksforskning.

Professor Costa-Pierce är en internationellt ledande forskare inom fiske och vattenbruk. Han nominerades till Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien (KSLA) under 2016, av Göteborgs universitets rektor, med motiveringen ”Genom en gästprofessur skulle Göteborgs universitet, liksom svensk vattenbruksforskning i stort, tveklösta dra nytta av hans expertis, rika erfarenheter av tvärvetenskaplig forskning och internationella kontakter.”

Kristina Sundell, forskare vid Göteborgs universitet och verksamhetsledare vid SWEMARC ser utnämningen som mycket gynnsam för forskning och utveckling av marint vattenbruk i Sverige.

−Professor Costa-Pierce erfarenhet, sakkunskap, tvärvetenskapliga arbetssätt och internationella nätverk kommer att vara ovärderlig, inte bara för Göteborgs universitet och SWEMARC, utan för forskning, utbildning och samverkan i ett nationellt perspektiv, för svensk vattenbruksforskning i stort, säger Kristina Sundell.

Använder tvärvetenskapliga arbetssätt

Professor Costa-Pierce forskning innefattar också fiske och hållbart nyttjande av marina biologiska resurser och han använder ofta ett tvärvetenskapligt arbetssätt, som inkluderar ekologiska, ekonomiska och sociala hållbarhetsaspekter.

− Wallenbergprofessuren innebär en fantastisk möjlighet att knyta professor Costa-Pierce till Göteborgs universitet och i synnerhet till det nybildade strategiska forskningscentrumet för marint vattenbruk, SWEMARC, säger Kristina Sundell.

Professor Costa-Pierce börjar sin Wallenbersgprofessur vid Göteborgs universitet  i sommar.

Om SWEMARC

SWEMARC:s övergripande mål är att genom tvärvetenskaplig och samhällsengagerande forskning öka odlingen av mat från havet på ett miljösmart sätt. SWEMARC ingår i ett nationellt nätverk för vattenbruk och professor Costa-Pierces expertis kommer därför även kunna utnyttjas av andra svenska universitet.

Om professor Costa-Pierce

Professor Costa-Pierce är prefekt för Department of Marine Sciences och chef för Center For Excellence in Marine Sciences vid University of New England i Maine, USA. Han har omfattande internationell erfarenhet och har arbetat i Sydostasien och Afrika söder om Sahara som konsult till en rad biståndsorganisationer.

Info professor Barry A. Costa-Pierce här>>

Mer info här>>