Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Populärvetenskap

Forskare, studenter och alumner vid institutionen förekommer ofta i olika populärvetenskapliga sammanhang.

För allmänheten

Akademiska kvartar

Är älgjakt rekreation eller skogsvård? Vem är närmast släkting till kantarellen? Vilka nyttoväxter kan man finna i naturen?

Under terminerna hålls varje torsdag en akademisk kvart i Bokias butik på Avenyn 21. Akademiska kvarten är en lunchföreläsning då forskare vid Göteborgs universitet berättar kring ett aktuellt ämne utifrån sin egen forskning.. Samtliga kvartar finns tillgängliga som webb-TV eller podcasts.

Ta del av utbudet av akademiska kvartar här!

Vetenskapsfestivalen

Varje år brukar flera av institutionens forskare delta under Vetenskapsfestivalen.

Läs mer om Vetenskapsfestivalen

Polaris

www.polarisen.se En webbplats om jordens poler, Arktis och Antarktis. Om människorna som lever och arbetar där, om klimatet, haven, atmosfären och glaciärerna. Möt engagerade forskare som berättar om sitt arbete. Polaris inkluderar hav och land norr om norra polcirkeln – nordligaste Sverige ingår också!

Skolvädernätet

svn.universeum.se Skolvädernätet har tagits fram för att skapa intresse för väder- och klimatfrågor. Skolvädernätet är en spännande och lärorik väg till mer kunskap om väder och klimat. Här kan du också att kunna se vad det är för väder just nu på olika platser i Sverige - bland annat skolor med egen väderstation.
Här finns också tips på väderexperiment mm.

I media

Bloggar

Forskare på institutionen har skapat en egen blogg vid namnet Biolog(g). Här diskuterar de senaste nytt inom forskning och utbildning samt tipsar om intressanta filmer och böcker - allt med anknytning till biologi. Följ zoologernas biolog(g) här!

Studio Natur

Varje torsdag kl. 20:30-21:00 sänds TV-programmet Studio Natur (SVT). I programmet deltar bland annat Kristina Snuttan Sundell, som besvarar tittarnas kluriga och kniviga frågor om djur och natur.

 

Mer populärvetenskap

Vid hela Göteborgs universitet sjuder det av aktivitet i form av populärvetenskap.
Läs mer på universitetets sida om populärvetenskap!

Tidigare populärvetenskapliga insatser
Alltinget

Varje torsdag kl. 10-12 kan man lyssna på radioprogrammet Alltinget i SR P4 Göteborg. I programmet samlas en grupp forskare från Göteborgs universitet för att svara på lyssnarnas frågor. Från institutionen turas Stefan Nilsson, Bengt Silverin, Kristina Snuttan Sundell (bild till vänster) och Johan Höjesjö om att svarar på frågor om zoologi. 

Läs mer, lyssna på tidigare program och skicka in din fråga till zoologerna här!

Bioscience explained

...är en webbtidskrift som på ett populärvetenskapligt sätt förklarar naturvetenskapliga fenomen. Både svensk och engelsk text.

Sidansvarig: Sven Toresson|Sidan uppdaterades: 2015-02-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?