Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Naturvårdsbiologi och Ekologi

Forskningen på BioEnv inom detta område omfattar terrestra, limniska och marina projekt. I de olika miljöerna studeras hotade och sårbara populationer av olika arter, främst bland fiskar, fåglar, sälar, ödlor, evertebrater och kärlväxter. För att förstå hur små populationer fungerar och utsätts för risker följs individer över tiden; även genetiska förändringar kvantifieras.

I skogsmiljöer med höga naturvärden studeras sju organismgrupper och deras respons på alternativ naturvårdsskötsel, och i alpina miljöer studeras långsiktiga vegetationsförändringar och klimatförändringar. I marina system, inklusive kustområden, studerar vi effekter av klimatförändringar, mänskliga aktiviteter och resursutnyttjande på miljöer och arter.

I limniska system är forskningen främst inriktad på vattendrag och laxfisk. Ett genomgående tema är att vi samarbetar med förvaltare av arter och naturmiljöer, främst olika myndigheter, så att forskningen direkt kan utnyttjas där.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fältexperiment är en viktig del av forskningsarbetet vid BioEnv. Småfåglar, t ex olika mesarter, hindras att söka föda på rönnplantor i lövskog. Genom att göra jämförelser med kontrollplantor (utan nätskydd) kan man kvantifiera effekten av småfåglar som predatorer på insekter och spindlar som lever på rönn. Foto Erik Heyman.

Sidansvarig: Sven Toresson|Sidan uppdaterades: 2015-01-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?