Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Marina övervakningsprogram

Övervakning av marin mjukbottenfauna längs svenska västkusten

Övervakningsprogrammet för bottenfaunan på sublittorala sedimentbottnar i Kattegatt och Skagerrak har till syfte att påvisa långsiktiga förändringar i den marina miljön som en effekt av främst övergödning och syrebrist samt till viss del även kartlägga förändringar i den biologiska mångfalden. Provtagningsserierna på flera lokaler är också så långa att det även går att studera effekter beroende på svängningar i klimatet.

Programmet är ett samordnat program mellan Naturvårdsverket, Bohusläns Vattenvårdsförbund samt länsstyrelserna i Västra Götaland och Halland och omfattar 33 lokaler som provtas i maj varje år.

Här är länkar till de senaste årens rapporter från programmet till Naturvårdsverket:

Rapport 2001

Rapport 2002

Rapport 2003

Rapport 2004

Rapport 2005

Efter 2006 redovisas sammanfattande resultat av övervakningen av bottenfaunan i tidskriften Havet - om miljötillståndet i svenska havsområden. Tidskriften ges ut av Naturvårdsverkets i samarbete med Havsmiljöinstitutet och kan laddas ner eller beställas kostnadsfritt via internet: www.havet.nu.

Kontaktpersoner:

Stefan Agrenius,stefan.agrenius@bioenv.gu.se

Peter Tiselius peter.tiselius@bioenv.gu.se

Sidansvarig: Sven Toresson|Sidan uppdaterades: 2013-07-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?