Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Marina övervakningsprogram

Övervakning av marin mjukbottenfauna längs svenska västkusten

Övervakningsprogrammet för bottenfaunan på sublittorala sedimentbottnar i Kattegatt och Skagerrak har till syfte att påvisa långsiktiga förändringar i den marina miljön som en effekt av främst övergödning och syrebrist samt till viss del även kartlägga förändringar i den biologiska mångfalden. Provtagningsserierna på flera lokaler är också så långa att det även går att studera effekter beroende på svängningar i klimatet.

Programmet är ett samordnat program mellan Naturvårdsverket, Bohusläns Vattenvårdsförbund samt länsstyrelserna i Västra Götaland och Halland och omfattar 33 lokaler som provtas i maj varje år.

Här är länkar till de senaste årens rapporter från programmet till Naturvårdsverket:

Rapport 2001

Rapport 2002

Rapport 2003

Rapport 2004

Rapport 2005

Efter 2006 redovisas sammanfattande resultat av övervakningen av bottenfaunan i tidskriften Havet - om miljötillståndet i svenska havsområden. Tidskriften ges ut av Naturvårdsverkets i samarbete med Havsmiljöinstitutet och kan laddas ner eller beställas kostnadsfritt via internet: www.havet.nu.

Kontaktpersoner:

Stefan Agrenius,stefan.agrenius@bioenv.gu.se

Peter Tiselius peter.tiselius@bioenv.gu.se

Sidansvarig: Sven Toresson|Sidan uppdaterades: 2013-07-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://bioenv.gu.se/marina-miljoovervakningsprogram/
Utskriftsdatum: 2017-04-28