Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Här hittar du oss

Institutionen är placerad på tre olika ställen, i anslutning till Botaniska trädgården, på Medicinareberget samt på den marina forskningsstationen Kristineberg som drivs av Sven Lovén centrum för marin infrastruktur.

Botaniska trädgården

Här bedrivs forskning och undervisning om växter och miljö och om organismer som finns i havet, speciellt intresserar vi oss för hur organismerna fungerar och hur de samspelar med varandra och med miljön de lever i. Andra viktiga verksamhetsområden är studier av växters molekylära livsprocesser, växters och svampars utveckling och släktskap samt fjällvärldens ekologi. Skogars och odlingsmarkers biologiska mångfald och påverkan av klimat, koldioxid, marknära ozon och emissioner av växthusgaser och exponering för luftföroreningar är ytterligare exempel på betydelsefulla aktivitetsområden. Vi arbetar också mycket med hur giftiga ämnen i vatten påverkar alger, fisk och andra organismer.

Medicinareberget

Zoologihuset ligger uppe på  Medicinareberget.  Här bedrivs utbildning och forskning inom ett flertal områden, så som ekologisk zoologi, zoofysiologi och biologi med inriktning mot systematik och biodiversitet.

Kristineberg

Den marina forskningsstationen Kristineberg vid Sven Lovén centrum för marin infrastruktur är belägen vid Gullmarsfjordens mynning, vilket gör det lätt att snabbt nå såväl kustmiljöer som öppet hav.

Forskningsstationen har ett stort antal laboratorier med rinnande yt- och djupvatten direkt från fjorden. I flera av dem kan både luft- och vattentemperatur kontrolleras tillsammans med ljusanordning. Detta är en unik resurs för att bevara levande organismer i utmärkt skick under långa perioder.

Experimentanläggningarna utomhus består av ett växthus och platser för så kallade open tank-experiment (”ecotrons”) med tillgång till rinnande yt- och djupvatten. Experimentutrustningen, som består av flera nya och avancerade instrument, är komplett för att genomföra biologisk forskning inom områden som rör sig från ekologi och fysiologi till taxonomi och molekylärbiologi.

Institutionen har även tillgång till den marina forskningsstationen vid Tjärnö utanför Strömstad i norra Bohuslän.

Läs mer om Sven Lovén centrum för marin infrastruktur

Sidansvarig: Sven Toresson|Sidan uppdaterades: 2017-02-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?