• Forskare bekymrade över vår plastkonsumtion

[2018-02-23] Den exponering av mikroplast som vi utsätts för i omgivningen kan vara mycket högre än den vi får genom föda och dricksvatten. Det visar en ny studie som forskare vid Göteborgs universitet deltagit i. Nu uppmanar forskarna därför till en diskussion om följderna av den totala plastkonsumtionen i världen.

• Plastindustrin läcker mängder av mikroplast

[2018-02-15] Miljontals plastpellets läcker ut i miljön från tillverkningsområdet i Stenungssund. Det visar en ny studie av forskare vid Göteborgs universitet. Och trots flera internationella och nationella regelverk fortsätter läckagen.

• Film om doktorandkurs i hållbart vattenbruk

[2018-02-07] I oktober 2017 samlades dokorandstudenter från hela världen för att studera hållbabart vattenbruk. Möt några av deltagarna i den här filmen från SWEMARC.

• Allt du någonsin undrat om mögel

[2018-02-07] Mögelsvampar är en naturlig del av vår miljö och förekommer även i olika former i våra bostäder. Men vad är egentligen mögel ¿ och vad krävs för att mögelsvampar ska växa och utgöra en hälsorisk? Forskare Åslög Dahl förklarar.

• Får pris för sin forskning

[2018-01-29] Forskaren Erik Sandblom har tilldelats den prestigefulla President´s medal från Society for Experimental Biology för sin forskning.

• FRAM-seminarium: Hur mäter man flera miljöpåverkande faktorer?

[2018-01-18] Detta seminarium hålls på engelska: Empirically testing the effects of all possibly co-occurring stressors and chemical mixtures is rendered impossible. Thus, theoretical advances of our predictive capacities are urgently needed. Professor Ralf B Schäfer is an expert on exposure and effects of different environmental stressort and will present two ways to deal with these phenomena.

• Forskning för breda, etiska lösningar på problemet med en ökande befolkning

[2018-01-16] Befolkningsökning ignoreras i miljödebatten, menar professor Frank Götmark som har startat ett internationellt forskningsprojekt kring frågorna.

• Prof. Alexandre Antonelli bloggar i Vetenskapsrådets nättidning Curie

[2018-01-11] Hur är livet som gästprofessor på Harvard? Varför blir en liten kille i Brasilien intresserad av biologisk mångfald? Läs Alexandre Antonellis blogg i Curie!

• Prof. emerita Susanne Pihl Baden i ny podcast!

[2018-01-11] Professor emerita Susanne Pihl Baden berättar om de marina ekosystemen i fjordarna innanför Tjörn och Orust.

• Nära 20 000 forskare har nu skrivit under den andra varningen till mänskligheten - nu även på svenska

[2017-12-22] För 25 år sedan skrev the Union of Concerned Scientists tillsammans med mer än 1700 oberoende forskare, inklusive majoriteten av de nu levande nobelpristagarna, under 1992 års ¿World Scientists Warning to Humanity. Nu 25 år senare kommer en andra varning från världens forskare.