• Sandstubbens arvsmassa anpassad efter vattnets salthalt

[2020-07-17] Efter att ha studerat sandstubbar i salt och i bräckt vatten, från Saltö till Härnösand, är nu den lilla fiskens arvsmassa kartlagd. Resultaten visar att sandstubben anpassats genetiskt efter de lokala förhållanden som den lever i.

• Nyckelområden för biologisk mångfald hotade - oavsett hur de definieras

[2020-05-12] Forskare från Sverige, USA och Storbritannien visar i nya studier att det är svårt att jämföra olika områden med varandra när det gäller värdet av att bevara biologisk mångfald. Dessutom är de områden som idag är avsatta för skydd av biologisk mångfald inte tillräckligt skyddade för att uppnå den mest grundläggande nivån av långsiktigt bevarande av biodiversitet.

• Så skiljer du allergi från symptom på corona

[2020-05-05] Så skiljer du allergi från symptom på corona

• Gymnasister träffar experter i digitala möten

[2020-04-30] På grund av Coronakrisen genomfördes idag digitalt den första delen av ett "Globalt klassrum för internationellt samarbete" inom det Erasmusfinansierade projektet VIRTUE-s.

• Svartmunnad smörbult anpassar sig till nya salthalter i Östersjön

[2020-04-16] Den svartmunnade smörbulten är en invasiv fisk och är unik eftersom den sprider sig till områden med vitt skilda salthalter. Den ökande utbredningen undersöks nu i detalj i en ny doktorsavhandling från Göteborgs universitet.

• Antarctic Fish Is a Blood Doping Champion

[2020-04-02] To remain active in frigid environments, the bald notothen drastically adjusts oxygen in its blood.

• Fåglar i stan måste ha stor hjärna eller mycket sex

[2020-03-26] City life isn¿t for everyone, and it can be especially challenging for birds. On top of finding food and places to nest, urban birds have to contend with noise, pollution, and glass surfaces that can produce deadly collisions.

• Studenter ska undersöka lokala effekter av covid-19

[2020-03-26] Vårens fallstudiekurs i hållbar utveckling har i år fått ett nytt fokus. Studenterna ska nämligen studera vilka lokala och regionala effekter myndigheternas strategier för att minska spridning av covid-19 får, med fokus på hållbar utveckling. - Det här är ett 'real-time' problembaserat projekt, och det ska bli väldigt intressant att se vad de kommer fram till, säger ekosystemforskaren Louise C. Andresen, som är en av lärarna på kursen.

• Sant och falskt kring pollen och nya coronaviruset

[2020-03-24] De florerar mängder med rykten och desinformation om det nya coronaviruset. I sociala medier sprids bland annat att viruset sars-cov-2 liftar med pollen ner i våra lungor. Något pollenforskaren Åslög Dahl dementerar.

• Fågelfamiljen astrilders släktträd nu rekonstruerat

[2020-03-12] Nu har forskare vid Göteborgs och Uppsala universitet publicerat den hittills mest omfattande studien av släktträdet för fågelfamiljen astrilder (Estrildidae). Gruppen omfattar några av de mest populära burfåglarna.