Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Editor´s Choice i forskningstidskriften JEB

Nyhet: 2020-02-04

Michael Axelsson, professor i zoofysiologi, har tillsammans med sin forskningsgrupp blivit uppmärksammad i forskningstidsskriften Journal of Experimental Biology (JEB).
Det är deras arbete om en Antarktisk fiskart och bloddopning som blivit utsett till månadens ”Editors’ Choice”. En prestigefull utmärkelse som nomineras och röstas fram av tidskriftens redaktörer. Journal of Experimental Biology (JEB) är en av de ledande forskningstidsskrifterna inom jämförande fysiologi och publiceras av The Company of Biologists, en ideell publiceringsorganisation som är dedikerad till att stödja och inspirera det biologiska samhället.

Michael Axelsson har forskat på området sedan början av 1990-talet. Han visade då tillsammans med sina kollegor hur stor effekt mjälten hade på hematokriten (antalet röda blodceller i cirkulationen) hos en av de fiskarter, Pagothenia borchgrevinki, som lever runt den Antarktiska kontinenten och att mjälten var reglerad på ett lite annat sätt än hos andra arter. Artikeln som nu uppmärksammats i JEB tar arbetet ännu ett steg längre. Michael Axelsson sammanfattar det såhär:
– Man visste att hematokriten påverkar blodets viskositet som redan är hög hos polarlevande fiskar, då de måste producera antifrysprotein för att inte blodet/vävnaderna skall frysa. Den låga temperaturen i sig gör att vätskor har en hög viskositet. Blodets viskositet påverkar i sin tur hjärtats arbete och kan vara skadligt och det var grunden till studien. Hur påverkas egentligen hjärtats arbete hos dessa fiskar, under perioder när de höjer hematokriten för att öka syretransportförmågan?

Läs hela artikeln: https://jeb.biologists.org/content/223/2/jeb218164

AV: Erik Salmonson

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2019-09-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?