Biodiversitetscentrats årsmöte - speedtalk och bin

Nyhet: 2019-12-05

Gothenburg Global Biodiversity Center har hållit sitt årliga möte för partners, samarbetsorganisationer och intresserade.
Allison Perrigo, director.
Totalt närvarade över 60 personer under de två dagarna. Alla var nyfikna på vad som hänt under året, både gällande GGBC men också internt hos de olika samarbetsorganisationerna. Utöver mingel och fika bjöds det på mycket intressanta ”speed talks” och kortare föreläsningar.

Mycket glädjande var att GGBC under 2019 förstärkts av ytterligare två partners, Slottsskogens Djurpark och Västkuststiftelsen.

Heléne Aronsson, Project coordinator.Med sina 51 medlemmar (av 142 totalt) är Bioenv den partner som har flest medlemmar representerade. En av många som var på plats från Bioenv var Åslög Dahl. Tillsammans med Mats Niklasson från Nordens Ark berättade hon om hur de i samarbete med Norges Birökterlag jobbar för att bevara nordiska bin, som tyvärr och olyckligt blir allt färre.

Det inhemska, nordiska biet är erfarenhetsmässigt bättre anpassat till vår inhemska flora och klimat, än de importerade underarter och hybrider som sedan mitten av 1900-talet i stor utsträckning har kommit att ersätta det. Det behövs dock ett bättre vetenskapligt stöd för att så är fallet.

Enstaka studier visar att livscykeln hos det nordiska biet är tidsmässigt anpassat till blomning och nektartillgång hos viktiga dragväxter. Under två år skall vi jämföra tre underarter och en hybÅslög Dahl visar hur man kan identifiera pollen som bina samlat in.rid i fem bigårdar på olika platser i Sverige och Norge - totalt 80 bisamhällen. Min roll är att analysera vilket pollen som bina drar in, berättar Åslög Dahl.

Ett konkret och mycket gott exempel på hur olika samarbetspartners inom GGBC kan jobba gemensamt, för att stoppa minskningen av den biologiska mångfalden. Vi ser fram emot ett spännande 2020!

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2019-09-03