Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Fokus på hållbar blå tillväxt

Nyhet: 2017-11-08

Vad behöver göras för att uppnå en hållbar blå tillväxt? Det var den övergripande frågan när Maritima klustret i Västsverige samlades till konferens och inspirationsdag på Lindholmen.

Föreläsningar och paneldiskussion blandades med mingel och interaktiva monterpresentationer med representanter från startups och näringslivsprojekt med marin inriktning. Hållbarhetskonsulten Alan AtKisson inledde dagen med att koppla frågor om hållbarhet till de globala utvecklingsmålen. Han menade att det idag måste handla om hur näringsliv och samhälle ska arbeta på ett hållbart sätt. Det är med andra ord inte längre ett alternativ att inte jobba med hållbarhet. Inom det maritima området finns det flera exempel där utvecklingsländer ligger före när det gäller hållbarhet, menade Alan AtKisson.

Biodiesel från alger på västkusten 

Cornelia Spetea Wiklund som är professor i växtbiologi vid Göteborgs universitet fanns på plats för att berätta om ett nytt projekt om biodieselproduktion med hjälp av mikroalger som hon och flera andra forskare vid institutionen för biologi och miljövetenskap dragit igång.
- Vi kan erbjuda en rotationsmodell med mikroalger som kan odlas året runt på västkusten för biodieselproduktion i raffinaderier. Det är ett hett ämne som har kan vara en lösning för hållbar energi i framtiden, säger Cornelia Spetea Wiklund.

Hållbar skärgårdsturism

Ingela Holgersson som är projektledare för leaderprojektet Hållbar skärgård berättade om hur man jobbar för att säkerställa och förbättra förutsättningarna för kajakverksamhet och friluftsliv i skärgården i Tanum kommun. Det handlar bland annat om att skapa fysiska platser för övernattning och toaletter och få till stånd regelbundna strandstädaråtgärder.

 

Maritima klustret i Västsverige är en samverkansmiljö för kunskap, innovation och tillväxt där bland andra Göteborgs universitet ingår. Läs mer här
 

AV:
031-7865645

Artikeln publicerades först på: havochsamhalle.gu.se

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2017-08-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://bioenv.gu.se/Aktuellt/Nyheter/fulltext//hallbar-bla-tillvaxt-i-fokus.cid1528302
Utskriftsdatum: 2018-02-22