Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kirurger på fingerfärdigt besök

Nyhet: 2019-12-11

Sahlgrenskas handkirurger besökte i början av veckan mikrokirurgilabbet på Zoologen ännu en gång. Målet för besöket var nu precis som tidigare att öva upp och framför allt bibehålla den livsviktiga fingerfärdighet som arbetet kräver.

Full koncentration råder när den minimala nålen, försiktigt men bestämt, används för att sy ihop det cirka 0,6 millimeter tjocka blodkärlet. Blickstilla händer håller vant i instrumenten samtidigt som stadiga blickar följer de minimala rörelserna genom mikroskopet.
"Här får vi chansen att på ett naturtroget sätt bibehålla den kunskap och motorik vi under åren samlat på oss. Vi får också chansen att testa olika metoder och idéer på ett mycket bra sätt", säger en av de koncentrerade kirurgerna.

Genom att besökta mikrokirurgilabbet på Zoologen kan handkirurgerna i lugn och ro öva- och bibehålla den fingerfärdighet som krävs för att till exempel sy tillbaka ett finger med allt vad det innebär. Träning ger som vi alla vet färdighet och samarbetet mellan Göteborgs universitet som driver mikrokirurgilabbet och Sahlgrenska sjukhuset uppskattas av båda parter.

Att det avancerade forskningslaboratoriet kommer till nyttig- och praktisk användning ser Michael Axelsson på Bioenv som oerhört positivt. Det finns ingen liknande utbildning eller träningsmöjlighet i Skandinavien idag, trots att behovet är stort.
”När vi startade Scandinavian Microsurgery Academy 2013 hade vi olika mål, dels att driva kursverksamhet och dels att skapa ett träningscentrum. Vi erbjuder idag två olika kursen, en för preklinisk personal och en som riktar sig till kliniskt aktiva kirurger, som vill utbilda sig i mikrokirurgi. När mikrokirurgilabbet var klart och kurserna startade öppnades också möjligheten att använda labbet för träningsverksamhet, där mikrokirurger från Sahlgrenska sjukhuset kan komma och träna för att bibehålla sin skicklighet”, berättar Michael Axelsson.

AV: Erik Salmonson

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2019-09-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?