Perrigo ny föreståndare för Göteborgs centrum för globala biodiversitetsstudier

Nyhet: 2019-05-09

Allison Perrigo, doktor i biologi med inriktning mot systematik, är ny föreståndare för Göteborgs centrum för globala biodiversitetsstudier. Hon tar över rollen som föreståndare efter professor Alexandre Antonelli. En av de första uppgifterna blir att fira av den internationella biodiversitetsdagen.

Sedan invigningen 2017 har Allison Perrigo arbetat som koordinator för centret och är sedan 19 mars ny föreståndare.
– Det känns väldigt spännande att ta sig an rollen som föreståndare. Centret är en mötesplats för forskare, lärare och kommunikatörer som arbetar med biologisk mångfald. Det är ett fantastiskt nätverk, som jag hoppas kan skapa fler samarbeten som kan uppmärksamma biologisk mångfald, både här på universitetet och i Västsverige, säger Allison Perrigo.

Att forska och få tillgång till kunskap ska vara lätt

Allison Perrigo, beskriver sig själv som en passionerad biolog och systematiker med en förkärlek för slemsvampar och har ett starkt engagemang för forskningskommunikation, speciellt att nå ut till allmänheten om biologisk mångfald.
– Biodiversitet står inför ett kritiskt ögonblick, vilket beror både på klimatförändringar och en rad andra faktorer. Den största utmaningen jag ser är att se till att ge stöd till samarbetsprojekt och forskningskommunikation. Det måste vara lätt för forskare att utforska relevanta forskningsfrågor, och det ska vara enkelt för allmänheten att få tillgång till forskning om biologisk mångfald.

Vill skapa mer samarbete med centrets partners och omvärlden

Centret har 13 partnerorganisationer i Västsverige, vars syfte är att stärka biodiversitetsforskning och öka samverkan med samhället.
– Jag vill öka samarbetet mellan våra partners och medlemmar. Centrets externa samarbetspartners har en bred vetenskaplig expertis och tillgång till ovärderliga samlingar och har även verksamhet som är riktat till allmänheten. Visste du att naturhistoriska museet, som är en av våra partners har över 10 miljoner objekt i sina samlingar? Föreställ dig vilken potential det är för forskning om biologisk mångfald. Vi måste nyttja de resurser som vi har här i Västsverige.

SlemsvamparAllison Perrigo menar att biodiversitet är viktigt eftersom det på så många sätt är en del av våra liv. Människan spelar för tillfället en oproportionerligt stor roll för biologisk mångfald.
– Vi människor behöver vara ansvarsfullapå ett hållbart sätt, men först måste vi förstå vad biologisk mångfald är och hur den fungerar. Många, inklusive mig själv, skulle egentligen hävda att biologisk mångfald är värdefullt i sig självt. Det är svårt attinte bli förundrad över att klumpfisken (mola mola), som är flera meter stor ens kan simma, att myror kan odla svamp för sin egen matförbrukning eller att slemsvampar kan, om det inte finns några bakterier att äta gå samman och bli flercelliga organismer. Sådant är bara coolt.

Firar internationella biodiversitetsdagen den 22 maj

Internationella biodiversitetsdagen är den 22 maj. Hur kommer ni uppmärksamma dagen?
– Vi kommer ha flera programpunkter. Allmänheten kommer kunna gå guidad tur på Herbariet. Naturhistoriska museet kommer arrangera Tales from the Field, där forskare från centret kommer att berätta vad som kan gå rätt eller fel när biologer är ute i naturen. Havets Hus, Nordens Ark, Universeum och Sjöfartsmuseet Akvariet, som också är våra samarbetspartners kommer ha evenemang för att uppmärksamma dagen.

Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen.gu.se

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2017-08-02