Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Sant och falskt kring pollen och nya coronaviruset

Nyhet: 2020-03-24

De florerar mängder med rykten och desinformation om det nya coronaviruset. I sociala medier sprids bland annat att viruset sars-cov-2 liftar med pollen ner i våra lungor. Något pollenforskaren Åslög Dahl dementerar.

Göteborgsforskaren Åslög Dahl är med i en stor internationell studie, som presenterades innan det nya coronaviruset kom, men som fick ny uppmärksamhet i och med covid-19-utbrottet.

Studien visar att höga pollenhalter i luften gör människor känsligare för virussmitta.
- Det gäller alla människor, inte bara allergiker. Pollen sätter ner det allmänna virusförsvaret, säger hon.

När pollen sätter sig på slemhinnorna så dämpas en viktig signalsubstans, som har till jobb att trigga igång immunförsvaret. Det gör att immunförsvaret inte kommer igång som det ska när slemhinnorna får besök av virus.

Rapporteringen kring detta har lett till ryktesspridning i sociala medier. Åslög Dahl har upptäckt trådar där folk hänvisar till studien och hävdar att viruset fastnar på pollenkorn och liftar med dessa ner i våra lungor. Detta är något som hon med eftertryck dementerar.

- Folk tror att pollen sprider virus. Det stämmer inte alls! Det som händer, händer på människans slemhinna.

I stället kommer här ett positivt besked till alla allergiker: Pollenhalterna är just nu väldigt låga.

Åslög Dahl har hand om pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet och vittnar om att hassel och al redan är färdiga med sin blomning.

- Så det är väldigt låga pollenhalter, det är nästan tråkigt att räkna dem i våra fällor. Vi väntar på att sälg och alm ska dra igång. De har börjat så smått, men hålls nere av att det är frost på nätterna just nu, säger hon.

I mitten på april brukar pollenallergikernas kanske främsta fiende, björken, komma igång.

- Men det kan komma björkpollen från kontinenten redan om någon vecka, det beror lite på hur luftströmmarna går, det är väldigt svårt att förutsäga.

Åslög Dahl får många frågor om hur man ska göra för att veta om man drabbats av pollenallergi eller har en virusinfektion, som förkylning eller covid-19.

Hon understryker att man ska följa Folkhälsomyndighetens råd om man känner sig det minsta förkyld, och stanna hemma.

Utöver det finns det tydliga skillnader i symptom, även om vissa saker, som trötthet, huvudvärk och hosta/andnöd kan överlappa mellan covid-19 och allergi (med astmasymptom).

- Men man får inte feber av pollenallergi. Det är också så att pollenallergi har ett annat förlopp än förkylningar. Allergin varierar med att pollenhalterna går upp och ner.

Annars har hon ett enkelt knep för att kolla om rinnsnuvan och tröttheten är pollenallergi:

- Testa receptfri allergimedicin från apoteket. Såvitt jag vet är det inte farligt och om det är allergi så brukar symptomen minska inom några timmar.

Pollenallergi eller covid-19: Så olika är symptomen
Vissa av symtomen överlappar, och kan göra det svårt att veta om man har det ena eller det andra - eller kanske båda. I dagsläget uppmanar Folkhälsomyndigheten att alla som upplever förkylningssymtom stannar hemma och undviker social kontakt.

VANLIGA SYMPTOM VID POLLENALLERGI:
Rinnsnuva och nästäppa
Nysningar
Kliande näsa och hals
Röda, kliande ögon som rinner
Trötthet
Huvudvärk
Astmatiska besvär som retningar i luftvägarna och pipande andning

VANLIGA SYMPTOM VID COVID-19:
Feber
Hosta
Andnöd
Huvudvärk
Smärta och värk i muskler och leder
Trötthet
Halsont

(Källor: Åslög Dahl, Göteborgs universitet, samt Folkhälsoinstitutet)

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2019-09-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?