Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Genom - en genetisk biografi över människan

RECENSION

Engelsk titel: “Genome - The autobiography of a species in 23 chapters”
Utgiven 1999 i UK av Fourth Estate Limited, 6 Salem Road, London W2 4BU.
Svensk översättning år 2000 och utgiven av Egmond Richter, AB, Malmö.
Översättare Natassja Heimbrand.

Att X-och Y-kromosomerna är könsbestämmande är gammal kunskap, men hypotesen att de kan locka till sig andra för det egna könet gynnsamma gener och bekämpas av gener av motsatt kön, s.k. sexuell antagonism, var för oss ny kunskap.

Matt Ridleys bok handlar om människans kromosomer. Han har skrivit om dessa mycket personligt, genom att välja att skriva om en gen på varje kromosom och foga samman berättelser och tankar om denna. På den långa armen av kromosom 1, nära centromeren, finns en 120 bp lång DNA-sekvens, som antagligen är den i särklass mest aktiva genen i hela genomet, eftersom den transkriberas för att användas i cellens ribosomer, som består av RNA och proteiner. RNA anses idag kunna vara den första genen, 'urgenen', pga sin förmåga att verka som katalysator samtidigt som den är nödvändig vid transkription. Med detta som utgångspunkt diskuterar Ridley vad som menas med liv. Kromosom 2 motsvarar två hopslagna apkromosomer. Människan har 23 par kromosomer, medan hennes närmaste släktingar aporna har 24 par. I samband med detta diskuterar han arter och artbildning. Könskromosomerna är inbegripna i en konflikt osv. Detta skrivsätt gör boken lättläst och intressant. Dessutom har Ridley försökt att beskriva olika uppfattningar i vissa kontroversiella frågor med utgångspunkt från gener. Han diskuterar bl a stress, personlighet, intelligens, instinkt, arv och miljö samt fri vilja också med utgångspunkt från etik.

Boken känns vederhäftig. Eftersom människans genom nu är kartlagt, innehåller den också mycket fakta, som ännu inte publicerats i vanliga läroböcker. Boken är skriven med en varm humor och är mycket användbar som källa till lektioner inom genetik och bioteknik.

Alla böcker inom genetik och molekylärbiologi behöver givetvis snart efter utgivandet omarbetas, eftersom utvecklingen i detta fält går snabbt. Som icke aktiv forskare måste man ständigt läsa sammanfattande böcker, som leder närmare forskningsfronten. Ridley har i slutet av sin bok sammanställt flera litteraturkällor lämpliga för varje kapitel samt dessutom angivit några användbara webadresser som uppdateras regelbundet.

Boken kan varmt rekommenderas.

Elisabeth Strömberg och Margareta Wallin

Sidansvarig: Sven Toresson|Sidan uppdaterades: 2016-07-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?