Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Volym 2 Nummer 1

Aktuellt

Det hänger på håret

Robert Kronstrand
Ja, ibland kan faktiskt en brottsutredning hänga på håret, och inte bara med utgångspunkt från DNA och jakten på misstänkta. På ditt huvud finns nämligen 80000 arkivbilder.
Läs hela artikeln

Redaktörens kommentar till artikeln

 

Översiktsartiklar

Vad är stamceller?

Cecilia Bull, Peter Eriksson och Mathilda Zetterström
Under embryonalutvecklingen bildas alla organ från grupper av delande celler, som kallas för stamceller. Dessa celler är från början ”oprogrammerade” men kan mogna ut (differentiera) och bilda alla de olika celltyper som finns i en organism.

Läs hela artikeln

Functional Foods eller Mervärdesmat

R.A Rastall och G.R. Gibson
Orange warpUnder embryonalutvecklingen bildas alla organ från grupper av delande celler, som kallas för stamceller. Dessa celler är från början ”oprogrammerade” men kan mogna ut (differentiera) och bilda alla de olika celltyper som finns i en organism.

Läs hela artikeln

Utforskningen av oceanernas liv: Hur vet vi vad som finns där?

Peter J. Herring
Våra liv är faktiskt tämligen tvådimensionella. Landmiljön utgör bara ett tunt skikt på jordens yta. I själva verket sträcker den sig bara upp till toppen av de högsta träden...

Läs hela artikeln

Grodprinsen

Stefan Nilsson

Läs artikeln

Recensioner

The variety of life

Colin Tudge (2000)
Recension av Per Sundberg: Det finns omkring 1.7 miljoner arter som är kända för vetenskapen, men ingen vet säkert. Alla är emellertid överens om att detta är en grov underskattning och en del biologer uppskattar antalet levande arter till närmare 8 miljoner.

Läs hela recensionen

Livets urcell

Källa 54, Vetenskapsrådet (2002)
Recension av Elisabeth Strömberg: Stamceller är idag ett mycket ”hett” forskningsområde, som det dessutom skrivs om i dagspressen och talas om i TV. Det är därför viktigt att lärare kan knyta an i sin undervisning till detta viktiga forskningsområde.
Läs hela recensionen

 

Hjärnans budbärare

Arvid Carlsson och Lena Carlsson
(2001) ISBN: 91 44 017030
Recension av Krister Kristensson: Psykofarmaka är ett flitigt använt, och ibland något känsloladdat, ord i den allmänna debatten. Därför fyller en bok, som på ett enkelt och tydligt vis beskriver vad man idag vet om dessa läkemedels verkningsmekanismer, ett stort behov.
Läs hela recensionen

Laborationer

Kloning av en växt

Claudia Girnth och Anne Heister
Odling av Saintpaulia med hjälp av kallus Odling av växter eller delar av växter är en viktig aktivitet inom modern bioteknik. Odlade växter kan t ex samlas i genbanker, där man förvarar många olika sorter av en art med avsikt att använda dem till förädling
Till laborationen

Pedagogiskt godis

Margareta Wallin, Torgny Bohlin och Lars-Johan Erkell
Hur man använder godis för att illustrera vetenskaplig metodik, statistiska metoder och forskningsfusk.
Till laborationen

Sidansvarig: Sven Toresson|Sidan uppdaterades: 2016-08-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?