Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Volym 3 Nummer 1

Aktuellt

Fågelinfluensa - WHO (FNs världsorganisation)

Artikeln är modifierad av Elisabeth Strömberg efter en publikation från WHO (FNs Världshälsoorganisation)
Artikeln är uppdaterad 2006-04-10

Kan fågelinfluensan förebåda den värsta pandemin under flera generationer?
Läs hela artikeln

Översiktsartiklar

Lantdoktorn som fann lansettfisken

Ragnar Fänge

Den 28 juni 1907 avskaffade Kungl. Maj:t "medikofilen", som varit första steget i utbildning till läkare. Det var en omfattande examen med akademiska betyg i latin, fysik, kemi, zoologi, botanik och eventuellt geologi eller astronomi (Retzius 1933). Förlusten av zoologi kompenserades sedan i många år av en månads dissektionskurs i jämförande anatomi, där det lilla djuret lansettfisk ("amphioxus") spelade en viktig roll (Müller 1922).
Läs hela artikeln

Recensioner

Djuren - i människans klor

Formas Fokuserar (2005) Birgitta Johansson (projektledare)
Recension av Elisabeth Strömberg

Är det bättre för köttdjuren att leva ett bra liv, även om det inte blir så långt, än att inte leva alls? Dan Egonsson, docent i praktisk filosofi vid Lunds universitet, svarar ja på den frågan.
Läs hela recensionen

Mat för livet 2025

Peter Sylwan
Formas 2005 ISBN: 91-540-5956-9
Recension av Elisabeth Strömberg

Vi i Sverige präglas mer än människor många andra länder av att vi alla helst skall vara överens och att vi inte skall ge oss in på något som vi inte helt säkert vet vart det leder. Konsensusideologin och försiktighetsprincipen tillhör vår existens. Detta hävdar Peter Sylwan i ”Mat för livet 2025”
Läs hela recensionen

Laborationer

Rollspel

Christopher Atkinson

En kort beskrivning av rollspel som undervisningsmetod: Alltför ofta tar skolelever som är politiskt och etiskt medvetna, stark ställning för eller emot ett ämne som diskuteras. Majoriteten har idealistiska och generösa vyer – vilket är uppfriskande i vår värld med ”realpolitik”. Tyvärr har de dock ofta alltför lite kunskap om ”fakta i målet” och bryr sig ofta inte om andra människors åsikter.
Till laborationen

Undersökning av influensavirus med hjälp av släktträd

Henrik Brändén

Influensavirus delas in i olika stammar beroende på vil-ka varianter viruset bär med avseende två ytproteiner. Dessa ytproteiner kallas hemagluttinin (HA) och neuro-aminidas (NA). De olika stammarna bär därför namn som H5N1 eller H4N2.t.
Till laborationen

Sidansvarig: Sven Toresson|Sidan uppdaterades: 2016-08-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?