Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Volym 3 Nummer 2

Aktuellt

Klimatsvängningar och klimatförändringar

Jarl-Ove Strömberg

Det kan förefalla vara enkelt att skilja mellan klimatsvängningar och en mer eller mindre permanent trend i en klimatförändring. Det är emellertid svårt, eftersom variationer kan innefatta cykliska fenomen med långa och oregelbundna pulser och våra mätningar och registreringar av klimatföreteelser är alltför korta för att vi skall säkert kunna utvärdera vilken förändring vi har att göra med.
Läs hela artikeln

Översiktsartiklar

Nya verktyg till modern växtförädling

Kristoffer Vamling
Det är en ständig utmaning att göra våra grödor mer lämpade för odling och konsumtion, vilket sker med hjälp av växtförädling. Redan befintliga egenskaper kan förbättras eller nya egenskaper kan introduceras. Typiska egenskaper som man vill förbättra är hög avkastning, resistens mot sjukdomar och skadeinsekter eller speciella kvalitetsegenskaper.
Läs hela artikeln

Brist på vitamin A och ”Det gyllene Riset”

Jorge E. Mayer

År 2000 fick nästan 800 miljoner människor i 98 utvecklingsländer inte tillräckligt med mat för att kunna leva ett normalt , friskt och aktivt liv enligt Förenta Nationernas, Food and Agricultural Organisations (FOA). Omkring 11 miljoner barn dör varje år på grund av undernäring. En stor del av dessa dödsfall beror på brist av mikronäringsämnen (ämnen som endast behövs i mycket små mängder).
Läs hela artikeln

Recensioner

Giftfri miljö - utopi eller verklig chans?

Formas Fokuserar 10 (2006)

Recension av Elisabeth Strömberg: Vetenskap och politik kan definieras som två åtskilda sfärer, styrda av olika giltighetsdimensioner: sanning respektive rättvisa. Miljöfrågor är inte bara kunskapsfrågor utan också värdefrågor.
Läs hela recensionen

Laborationer

Osynliga strålar: våra utomjordiska fiender?

Margarida Carvalho m.fl.

Detektering av UV-strålning i vår omgivning:

MÅL: mäta hur höga exponeringsnivåer av UV-strålning som finns i omgivningen, identifiera faktorer som påverkar den och hur man kan minska UV-exponering.
Till laborationen

DNA-halsband

John Schollar och Dean Madden

Enkel extraktion av DNA från mänskliga kindceller från munhålan.

MÅL: Här beskrivs en enkel extraktion av DNA från celler tagna från munhålan. DNA från dessa celler kan sedan förvaras i en glasbehållare och bäras som ett halsband.
Till laborationen

Undersökning av växternas evolution

Andy Harrison, John Schollar och Dean Madden

Mångfaldigande av kloroplast-DNA med hjälp av PCR (Polymeras Chain Reaction)

Eleverna skall mångfaldiga ungefär 400 baspar av DNA från kloroplastgenomet från några olika växter. Med hjälp av elektrofores av PCR-produkterna undersöks eventuella evolutionära släktskap.
Till laborationen

Sidansvarig: Sven Toresson|Sidan uppdaterades: 2016-08-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://bioenv.gu.se/Samverkan/bioscience-explained/arkiv/volym-3-nummer-2/
Utskriftsdatum: 2020-07-13