Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Volym 6 Nummer 2

Recension

The Immortal Life of Henrietta Lacks

Rebecca Skloot

Läs hela recensionen

Laborationer

Evolution hos mammutar?

(För lärare)

Anna Lorenc och Dean Madden (Ed.)

I denna aktivitet undersöks det evolutionära släktskapet mellan den utdöda ullhåriga mammuten (Mammuthus primigenius) och moderna elefanter samt andra arter. Fullständiga mitokondrie-DNA (mtDNA) sekvenser används för detta ändamål.

Till laborationen

Evolutionen hos mammutar och deras nu levande släktingar

(För elever)

Anna Lorenc och Dean Madden (Ed.)

Hur är asiatiska och afrikanska elefanter besläktade med ullhåriga mammutar?

Till laborationen

Simulera evolutionen

Ett spel för att lära ut principerna kring evolutionen med hjälp av olika föremål

John A. Barker

De principer som bestämmer evolutionära förändringar i en struktur kan tillämpas på alla typer av organismer. Med hjälp av dessa principer kan växter och djur delas in i ”evolutionära träd”, som visar i vilken ordning de strukturella förändringarna förmodligen skett. Samma typ av analys kan tillämpas på en samling konstgjorda föremål, där man föreställer sig att varje föremål är en organism och sedan funderar man över den troliga utvecklingen. På detta sätt kan man illustrera fenomenen divergens hos nära besläktade former, konvergens hos avlägset besläktade former samt parallell evolution.

Till laborationen

Att bygga ett fylogenetiskt träd

Wojciech Grajkowski

Övningen visar hur man konstruerar fylogenetiska träd baserat på fyltreeorganismers morfologiska karaktärer. Detta är en introduktion till modern systematik som klassificerar organismer efter deras evolutionära likheter.

Till laborationen

Sidansvarig: Sven Toresson|Sidan uppdaterades: 2016-08-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?