Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Volym 9 Nummer 1

Översiktsartiklar

Rån och stölder förhindras med ”MärkDNA” – men hur fungerar det?

Margareta Wallin

Det blir allt viktigare att skydda sin egendom och att arbeta preventivt för att förhindra rån. Flera produkter finns på marknaden som man kan måla på värdefull egendom, eller t ex spraya på rånare vid inbrott i juveleraraffärer. Modern DNA teknik, mikropunkter och metallblandningar används kopplat till databaser. Men hur fungerar det?
Läs artikeln

Användning av ny DNA-teknik vid brottsbekämpning
för att förutsäga människors ögon-, hår- och hudfärg

Margareta Wallin

Användning av genetiska fingeravtryck från DNA-prover på brottsplatser är av stor betydelse för att lösa brott. Ibland finns det varken misstänkta att ta DNA-prov ifrån, eller några matchningar i databaser med genetiska fingeravtryck. Ny DNA-teknik ger nu goda möjligheter att bidra till att lösa brott genom att kunna förutsäga en brottslings ögon- hår- och hudfärg från DNA på brottsplatsen.
Läs artikeln

Nobelpriset nästa för gensaxarna?

Marie Nyman

Genomredigeringstekniken CRIPSR/Cas9 har kallats det största biotekniska framsteget sedan polymeraskedjereaktionern (PCR) vars forskare fick Nobelpriset 1993. CRISPR/Cas9 tekniken är betydligt enklare och billigare än tidigare tekniker för att göra riktade förändringar i arvsmassan och användningen ökar dramatiskt. Tekniken har sedan 2013 legat på topplistan över möjliga nobelpriskandidater.
Läs artikeln

Laborationer

Mer juice från äpplen

Dean Madden

Mer än 5 miljoner ton äpplen pressas till juice varje år. Enzymer kan användas i kommersiell produktion för att öka mängden juice. Laborationen visar hur enzymer används, och ger förslag på olika studier som kan göras.
Till laborationen

Sidansvarig: Sven Toresson|Sidan uppdaterades: 2019-02-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://bioenv.gu.se/Samverkan/bioscience-explained/arkiv/volym-9-nummer-1/
Utskriftsdatum: 2020-07-13