Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Volym 9 Nummer 2

Översiktsartiklar

Huden som konst och anteckningsblock

Margareta Wallin och Bethanie Carney Almroth

Antalet tatueringar ökar inom alla socialgrupper, och särskilt bland yngre människor. Läs om varför vi tatuerar oss, hur det går till, vad det är för färger vi tatuerar oss med och vad vi känner till om risker med tatueringar, hur man kan ta bort en tatuering, och vilka regler/lagar som gäller.
Läs artikeln
 

 

Vaccination – varför en tvistefråga?

Margareta Hallberg

Vaccinering, tillsammans med antibiotika, är ett av de främsta framstegen mot en bättre folkhälsa. Hur kan det då komma sig att det har blivit en tvistefråga? Att vaccinera barn mot mässling har ifrågasatts särskilt vilket nyligen fått stor aktualitet med många fall av mässling i Göteborg.
Läs artikeln
(Reviderad version. Se kommentar på sidan 6.)
 

 

Hur skyddar man en tiger?

Ola Jennersten

Tigern är världens största landrovdjur och starkt utrotningshotad. Trots att tigrarna har minskat från mer än 100 000 till cirka 4 000 idag finns det hopp om att kunna rädda dem. Tigerns ränder är som fingeravtryck, de är unika för varje tiger och används som en del i arbetet för att kunna räkna dem.
Läs artikeln

Laborationer

Undersökning av fotosyntesen

Fotosyntesen kan studeras med hjälp av grönalger som används som ett exempel på encelliga växter. Algerna immobiliseras i kalciumalginatkulor och fotosyntesen studeras med hjälp av en vätekarbonatindikator.

– Lärarguide

– Elevernas guide

Enkät- och intervjustudie om tatueringar

Vad vet ni i er klass om hur många som är tatuerade, varför ni gör det och vad det innebär? Genom att göra en enkät- och intervjustudie lär ni er mer om det, och också hur man lägger upp och presenterar en sådan studie.
Till enkät- och intervjustudien

Sidansvarig: Sven Toresson|Sidan uppdaterades: 2018-08-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://bioenv.gu.se/Samverkan/bioscience-explained/arkiv/volym-9-nummer-2/
Utskriftsdatum: 2020-07-13