Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kontakt och Redaktion

Chefredaktör

Professor Margareta Wallin
Institutionen för biologi och miljövetenskap
Göteborgs universitet
Box 463
405 30 Göteborg

Telefon: 031-786 3674
Mobil: 0733-309590
E-mail: m.wallin@gu.se

Teknisk redaktion

Sven Toresson
Telefon: 031-786 2507
E-mail: sven.toresson@bioenv.gu.se

Margareta Wallin – chefredaktör

Margareta Wallin är professor i zoofysiologi vid Göteborgs universitet, och är speciellt intresserad av hur djur får färg på hud, fjädrar och päls och hur det regleras på cell- och molekylär nivå. Hon har varit pro- och vicerektor för Göteborgs universitet och ansvarig för samverkansområdet. Hon har också varit pro- och vicedekanus vid naturvetenskapliga fakulteten och ansvarig för utbildning av studenter i naturvetenskap samt för fakultetens externa kontakter. Hon under många varit styrelseledamot i Universeum, Göteborgs Science Center och är idag vice ordförande för Nordens Ark. Hon har tillsammans med Elisabeth Strömberg utvecklat en sommarkurs för gymnasielärare på Sven Lovén Center för Marina vetenskaper, Kristineberg, Fiskebäckskil som i många delar baserar sig på laborationer som är eller kommer att publiceras i Bioscience Explained. Hon har varit medlem i EU-projektet Volvox, hållit många populärvetenskapliga föreläsningar och har fått Göteborgs universitets lagpris i pedagogik under sin tid som studierektor.

Elisabeth Strömberg – biträdande redaktör

Elisabeth Strömberg är disputerad i zoofysiologi och har under många år arbetat vid Zoologiska institutionen vid Göteborgs universitet (som idag utgör en del av Institutionen för biologi och miljövetenskap). Innan pensionering har hon undervisat i skolan på många olika nivåer och varit lektor vid en gymnasieskola i Uddevalla. Hon har varit medlem av ”European Initiative Biotechnology Education” (EIBE), varit medlem av Svenska Nationalkommittén för biologi samt styrelseledamot i sektionen för kemiundervisning vid Svenska Kemistsamfundet. Hon har haft vidareutbildningskurser för lärare i laborativ bioteknik, ofta tillsammans med 'National Centre for Biotechnology Education' (NCBE) vid universitetet i Reading UK, medverkat vid skrivande av läroplaner för bioteknikundervisning vid den svenska gymnasieskolan samt skrivit en lärobok i cellbiologi för gymnasieskolan. År 2000 tilldelades hon Ingvar Lindqvist-priset, som utdelas av Svenska Kungliga Vetenskapsakademien.

Malin Celander – biträdande redaktör

Malin Celander är professor i zoofysiologi vid Göteborgs universitet, och är särskilt intresserad av hur blandningar av miljögifter, läkemedel och hormoner påverkar fisk. Hon har en bakgrund som kemist, har en doktorsexamen i zoofysiologi och gjorde sin postdoktorstjänst vid Woods Hole Oceanografiska Institution i USA. Hon arbetar framförallt med metoder som involverar molekylärbiologi. Malin är studierektor för doktorandutbildningen vid institutionen för biologi och molekylärbiologi och är kursledare för lärarfortbildningskursen ”CSI-GBG” i bioteknik som ges varje sommar. Hon är involverad i nationella och internationella forskningsprogram, och hon är forskningsledare för ett forskningsprojekt som fokuserar på synergieffekter för blandningar av olika typer av miljögifter. Malin har tidigare varit koordinator av receptarieprogrammet och studierektor for ett forskningsförberedande biovetenskapligt utbildningsprogram i samarbete mellan Göteborgs universitet och Chalmers Tekniska Högskola.

Lars Johan Erkell

 Lars Johan Erkell är universitetslektor och docent i zoofysiologi vid Göteborgs universitet, och är särskilt intresserad av hur celler reglerar sitt differentieringstillstånd. Han intresserar sig också för tumörbiologi, och har arbetat vid Deutsches Krebsforschungszentrum (Tyska Cancerforskningscentret) i Heidelberg och vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg.

I sin undervisning har han ägnat sig mycket åt vetenskapsteori, tvärvetenskap och bildningsfrågor, och har haft återkommande samarbete med lärare från den humanistiska och den samhällsvetenskapliga fakulteten. Han har också utformat flera kurser med en tvärvetenskaplig profil; den senaste av dessa är biologidelen i den Liberal Arts-utbildning som bedrivs vid Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori. Han är också aktiv som debattör, framför allt gällande evolutionsbiologiska frågor där han haft många debatter med kreationister. Han är aktiv som bloggare på Biolog(g), en gruppblogg för institutionens lärare och forskare. Han har också hållit många populärvetenskapliga föreläsningar och har tilldelats Göteborgs universitets lagpris i pedagogik.

Han pensionerades hösten 2015, men har kvar viss undervisning och viss forskning vid institutionen.

Sara Aspengren

Sara Aspengren är doktor i zoofysiologi och har forskat inom olika cellbiologiska områden cellbiologi, till exempel pigment och färgväxling samt sjukdomar i nervsystemet. Hon är projektledare och samordnare för forskarservice på Göteborgs universitetsbibliotek och ansvarig för att bibliotekets tjänster till forskare ska fungera så bra som möjligt. Sara har arbetat på universitet i Chicago och inom bioteknikindustrin i Göteborg.

Sven Toresson – produktionsansvarig

Sven Toresson är webbredaktör för Bioscience Explained och arbetar även som intendent på Göteborgs universitet, Institutionen för biologi och miljövetenskap.

Sidansvarig: Sven Toresson|Sidan uppdaterades: 2016-08-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?