Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Regler för upphovsrätt

Regler för upphovsrätt som används från och med volym 9

Bioscience Explained använder sig av det internationella licenssystemet som kallas för Creative Commons. Det gäller för såväl din text som dina illustrationer av olika slag. Är både texten och bilder, foton mm dina egna så anger du vilka regler som du vill ska gälla för din artikel.

Om du använder andras bilder, foton mm måste du säkerställa att du använder dem i enlighet med den upphovsrätt som upphovsrättsinnehavaren angett. Det kan vara både en fysisk person eller en juridisk person såsom ett företag. I din text ska det då i texten under en sådan illustration anges vem som är upphovsrättsinnehavaren, och vilka regler som gäller för användning av den. Det kan med andra ord sagt gälla olika regler för din text och dina illustrationer och illustrationer med andra upphovsrättsinnehavare i din artikel.

Vi använder 6 huvudlicenser och CC-symbolen står för att verket är licensierat under reglerna för Creative Commons:

ERKÄNNANDE anges som:

CC BY

BY betyder att man ska tala om vem som har upphovsrätten.
Licensen låter andra distribuera, remixa, ändra och bygga på ditt verk, även för kommersiella syften, så länge de erkänner dig som upphovsman.

ERKÄNNANDE - INGA BEARBETNINGAR anges som:

CC BY-ND

BY-ND (no derivatives) - Licensen tillåter vidaredistribution, kommersiell och icke-kommersiell, så länge verket sprids oförändrat och i sin helhet, och du erkänns som upphovsman.

ERKÄNNANDE - DELA LIKA anges som:

CC BY-SA

BY-SA (share alike) - Licensen låter andra remixa, ändra och bygga på ditt verk, även för kommersiella syften, så länge de erkänner dig som upphovsman och licensierar sina nya skapelser på identiska villkor. Alla nya verk som baseras på ditt verk kommer också att tillåta kommersiell användning.

ERKÄNNANDE - ICKE KOMMERSIELL anges som:

CC BY-NC

BY-NC (non commercial) - Licensen låter andra remixa, ändra och bygga på ditt verk för icke-kommersiella syften. Deras nya verk måste erkänna dig som upphovsman och vara icke-kommersiella men de måste inte licensiera sin bearbetning på samma villkor.

ERKÄNNANDE – ICKE KOMMERSIELL – DELA LIKA anges som:

CC BY-NC-SA

BY-NC-SA - Licensen låter andra remixa, anpassa och bygga vidare på ditt verk i icke-kommersiella syften så länge de erkänner dig och licensierar sina bearbetningar under samma villkor.

ERKÄNNANDE – ICKE KOMMERSIELL – INGA BEARBETNINGAR anges som:

CC BY-NC-ND

BY-NC-ND - Licensen är den mest restriktiva av de sex huvudlicenserna. Den tillåter bara andra att ladda ner dina verk och dela dem med andra, så länge som de erkänner dig som upphovsman, men de får inte ändra dem på något sätt och får inte använda dem kommersiellt.

Sidansvarig: Sven Toresson|Sidan uppdaterades: 2016-07-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?