Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Jämlikhet, jämställdhet och likabehandling

 Vid Göteborgs universitet gäller lagen om likabehandling av studenter i högskolan. Lagen innebär en skyldighet att arbeta målinriktat för att främja studenters lika rättigheter. Likabehandlingslagen omfattar såväl sökande som grundutbildnings- och forskarutbildningsstudenter.

Göteborgs universitet accepterar ingen form av diskriminering. Rektor har det yttersta ansvaret för att lagen om likabehandling efterlevs vid universitetet. Dekanus har ansvaret på fakultetsnivån och prefekterna är ansvariga vid respektive institution. Om universitetet får kännedom om att en student ändå anser sig ha blivit trakasserad är det dess skyldighet utreda omständigheterna och vidta åtgärder.

Lagen om likabehandling ska främja lika rättigheter och motverka diskriminering på grund av könstillhörighet, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder.

Det här kan vara diskriminering:

  • Om du får sämre betyg än någon annan och det har samband med någon eller några av de så kallade diskrimineringsgrunderna, det vill säga kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder.
  • Om du blir sämre behandlad, till exempel inte får delta i en utbildning eller på en praktik för att du är gravid.
  • Om du inte kommer in på en utbildning och det har samband med någon eller några av diskrimineringsgrunderna.
  • Om din lärare tafsar på dig eller kallar dig för kränkande saker som har samband med någon eller några av diskrimineringsgrunderna.

Det här kan vara trakasserier:

  • Om någon kallar dig för ”blatte”, ”fjolla”, ”mongo”, ”hora” eller något annat nedsättande som har samband med kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder.
  • Om någon sätter upp bilder, märken eller symboler med rasistisk, homofob eller sexistisk innebörd eller budskap som nedvärderar dig som funktionshindrad.
  • Om någon tafsar på dig, eller på annat sätt kommer med ovälkomna sexuella anspelningar.

Vart vänder jag mig?

1. Institutionens likabehandlingsombud som kan ge råd och stöd, och hjälpa till i kontakten med prefekten, eller direkt med prefekten som bär det lokala ansvaret. Du hittar kontaktuppgifter till likabehandlingsombuden i högerspalten.

2. Anmälan till rektor vid Göteborgs universitet om situationen inte går att lösa lokalt.

3. Anmälan kan även göras direkt till en av diskrimineringsombudsmannen, som är den nationella myndigheten som ser till lagen om likabehandling följs.

www.do.se

Några kontakter

I Studentportalen finns information om särskilt pedagogiskt stöd etc.

Studentkåren ger råd och stöd i kontakter med universitetet
www.gus.gu.se

Akademihälsan ger individuellt kris- och samtalsstöd
www.akademihalsan.se/akademihalsan

Likabehandlingsombud

Elisabeth "Lisa" Jönsson Bergman
Telefon: 031-786 36 84
elisabeth.jonsson@bioenv.gu.se

Sidansvarig: Sven Toresson|Sidan uppdaterades: 2017-08-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?