Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskning i biologi och miljövetenskap

HuvudforskningsområdenPå institutionen jobbar runt 100 forskare och doktorander med frågor som på något vis berör växter och djur, och miljöerna de finns i. De sträcker sig från vad som händer inne i en enskild cell, och hur individer av olika arter är uppbyggda och fungerar till släktskap mellan arter och hur hela populationer samverkar med varandra och sin omgivning.

Forskningen omfattar även frågor om hur faktorer i vår omgivning och inte minst förändringar i miljön påverkar olika levande organismer – här tittar vi på allt från olika kemiska och fysiska faktorer, näringsämnen eller populationstäthet till klimatförändringar och miljögifter. 

Vi studerar växter och djur både på lab och i sina naturliga miljöer – på land, i luften eller i vattnet – i Sverige och runt omkring i världen, från Arktis till Antarktis via tropikerna. 

Huvudforskningsområden

Vi har valt att beskriva vår forskning utifrån fyra övergripande huvudområden – Evolutionär ekologi & naturvård, Systematik & biodiversitet, Fysiologi & cellbiologi samt Miljövetenskap. Men många frågor och projekt är gränsöverskridande, och många av våra forskare jobbar inom mer än ett av huvudområdena för att kunna lösa viktiga problem inom grundläggande såväl som tillämpad forskning.

Läs mer om alla fyra huvudforskningsområden

Möt våra forskare

Johan Uddling professor i botanisk ekofysiologi

Johan Uddlings forskning handlar om hur förändringar i miljön påverkar växter och olika processer i deras ekosystem, till exempel hur stigande koldioxidhalt, klimatförändringar och marknära ozon påverkar träd och grödor i olika ekosystem från norra Sverige till ekvatorn.

Erik Sandblom professor i biologi

Erik Sandblom undersöker hur fiskars fysiologi påverkas av förändringar i vattenmiljön. Kunskapen är viktig för att förstå hur klimatförändringar påverkar fiskarnas överlevnad och utbredning. Han använder studerar även djurvälfärd och stress i odlad fisk.

Meet Mats Olsson and Willow Lindsay

Researchers Mats Olsson and Willow Lindsay from the Department of Biological and Environmental Sciences talks about their research in evolutionary biology. The film is a part of the project Research Highlights at the Faculty of Science at the University of Gothenburg.

Möt Bethanie Carney Almroth

Första gången man hittade mikroplaster på stränder och i fåglars magar visste man inte vad det var. Man kallade det för sjöjungfruns tårar. Numera vet vi att mikroplaster är ett växande miljöproblem som finns i alla världens hav, i fåglar, fiskar och musslor. Zoofysiolog Bethanie Carney Almroth förklarar hur det hänger ihop.

Inför Almedalen 2017

Fisk, skaldjur, musslor och annan mat från havet mår människan bra av. Vattenbruk, där havets många godsaker odlas, är dock inte så välutvecklat i Sverige. Det borde det bli ändring på eftersom förutsättningarna är ovanligt goda här, menar Kristina Snuttan Sundell, professor i zoofysiologi.

Sidansvarig: Sven Toresson|Sidan uppdaterades: 2018-11-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?