Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Databaser

Uppskattningsvis innehåller samlingarna i Herbarium GB ca 1 000 000 exemplar, varav ca 195 000 är hittills registrerade och sökbara i offentliga databaser. Dessa kan hittas på följande platser:

Sveriges Virtuella Herbarium är en databas över alla digitaliserade insamlingar från de största herbarierna i Sverige, en del även som bilder. Våra insamlingar omfattar kärlväxter, mossor, svampar, lavar, alger och slemsvampar.

Global Biodiversity Information Facility (GBIF) hanterar biodiversitetsdata från hela världen inom alla organismgrupper, både vad gäller insamlingar och observationer.

JSTOR Global Plants har högupplösta bilder på alla våra registrerade typer. Det är ett resultat av vårt bidrag till ”Global Plant Initiative”, ett projekt som syftar till att öka tillgängligheten av typer genom att herbarier från hela världen digitaliserar sina typsamlingar.

Digitalisering

Registrering av utvalda grupper sker sedan 2006 med finansiellt stöd från Svenska Artprojektet vid ArtDatabanken. Data från originaletiketterna läggs i en lokal databas som därefter överförs till de offentliga databaserna. Typexemplaren är även inskannade som högupplösta bilder. Digitaliseringsutrustningen används också för att bl a skicka digitala lån, eftersom det ofta är tillräckligt med en bra bild istället för att skicka iväg materialet.

Organismgrupper

De flesta insamlingarna är registrerade för svampar (ca 88 000 exemplar) och slemsvampar (ca 5 500 exemplar). Andra grupper är endast delvis registrerade, som exempelvis ca 66 000 exemplar av kärlväxter. Utifrån ett nordiskt perspektiv är insamlingarna av ormbunksväxter, levermossor och alger (kransalger, brunalger och rödalger) till största delen registrerade, vilket också gäller utvalda grupper av nordiska och neotropiska blomväxter.

Typexemplar

För närvarande är ca 90% av typerna (ca 2 800 exemplar) digitaliserade med etikettdata och högupplösta bilder. De enda grupperna där typerna ännu ej har blivit helt digitaliserade är svampar (exklusive lavar), mossor och slemsvampar.

Offentliga databaser

Typexemplar (rödalg)

Växtregistrering

Sidansvarig: Sven Toresson|Sidan uppdaterades: 2019-01-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?