Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Alger

Algsamlingen omfattar uppskattningsvis 20 000 exemplar, varav ca hälften utgörs av svenskt material. Det är framför allt fyra personer som bidragit till samlingen.

Tore Levring är den forskare som bidragit med flest exemplar till herbariet. Han samling uppgår till ca 5 000 exemplar, många från öar på södra halvklotet som Juan Fernández, Kerguelen, Crozetöarna och Rennellön. Tore Levring har skrivit ett stort antal artiklar om alger och beskrivit ca 70 nya arter, varav ca ett fyrtiotal typer finns i vårt herbarium.

Erik Jaasund samling omfattar ca 1 000 exemplar från Nordnorge och Tanzania. Han har skrivit en fältguide om algerna i Tanzania, Intertidal seaweeds in Tanzania: a field guide, och gjort en sammanställning över marina arter i Nordnorge baserad på bl a egna insamlingar, Aspects of the marine algal vegetation in North Norway. Erik Jaasund har beskrivit 21 nya taxa, och fem av typerna finns i vårt herbarium.

Tore Wennberg har samlat ca 2 500 exemplar. Det stora flertalet av insamlingarna är från norska och svenska västkusten, men han har även samlat längs kusterna av bl a Helgoland, Irland, Madeira och Australien.

Athanasios Athanasiadis är Sveriges enda rödalgssystematiker och han har gjort insamlingar av alger i framför allt Medelhavet, men även samlat kring Kanarieöarna och Puerto Rico. Han har beskrivit närmare 40 rödalgstaxa.

Lithophyllum stictaeforme

Colpomenia sinuosa

Sidansvarig: Sven Toresson|Sidan uppdaterades: 2017-11-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?