Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kärlväxter

Kärlväxtsamlingen består av ca 750 000 exemplar och är den största av herbariets delsamlingar. Den är fysiskt uppdelad på 3 salar: nordiska, sydamerikanska och allmänna herbariet.

Nordiska herbariet

Den nordiska samlingen består av ca 250 000 exemplar, med tyngdpunkt i västra Sverige. Samlingen har haft stor betydelse för många av landskapsflororna i Sverige, inte minst för de över Bohuslän, Halland, och Västergötland, samt för det pågående arbetet med Flora Nordica-projektet. Bland enskilda samlingar är Carl Bloms samling på 35 000 exemplar unik i sitt slag. Hans bidrag till herbariet började redan i unga år och de sista exemplaren samlades bara några år innan han dog. Carl Blom var särskilt intresserad av adventivväxter och lär ha hittat över 100 nya arter för Sverige. Agne Wennerbergs nära nog fullständiga samling av inhemska kärlväxter är också värd att nämnas.

Sydamerikaherbariet

Herbariets Sydamerika-samling avspeglar den systematiska forskning som bedrivs vid institutionen. Samlingen består av ca 150 000 exemplar, varav en stor del har samlats inom Flora of Ecuador-projektet som startades 1968 av Gunnar Harling och Benkt Sparre. Gunnar Harling var specialist på familjerna Asteraceae och Cyclanthaceae, men samlade även generellt och är den botanist som bidragit med flest exemplar (ca 20 000). Forskare och doktorander vid vår institution som bidragit med specialinsamlingar är Lennart Andersson (Heliconiaceae, Marantaceae, Rubiaceae), Alexandre Antonelli (Lobeliaceae, Rubiaceae), Jan-Erik Bohlin (Nyctaginaceae), Uno Eliasson (Amaranthaceae, Asteraceae), Bente Eriksen (Polygalaceae, Valerianaceae), Roger Eriksson (Cyclanthaceae), Claes Gustafsson (Rubiaceae), Mats Hagberg (Marantaceae), Ulf Molau (Calceolariaceae, Orobanchaceae, "Scrophulariaceae"), Claes Persson (Rubiaceae), Johan Rova (Rubiaceae) och Bertil Ståhl (Symplocaceae, Theophrastaceae). Uno Eliasson har även bidragit med generella insamlingar från Galápagos, som han besökte vid tre tillfällen på 1960-talet.

Allmänna herbariet

Den allmänna samlingen omfattar ca 350 000 exemplar insamlade i alla områden utom Norden och Syd- och Centralamerika. Carl Skottsberg, som ledde arbetet med att anlägga Botaniska trädgården i Göteborg, är antagligen den botanist som bidragit mest till samlingens uppbyggnad. Han gjorde en mängd expeditioner till fjärran länder. Han föredrog särskilt öar, framför allt på södra halvklotet, och hans resor till Antarktis, Eldslandet, Chile, Galápagosöarna och Juan Fernández-öarna är väl kända. Carl Skottsberg gjorde även omfattande insamlingsresor till andra delar av världen som Algeriet, Tunisien, Australien, Nya Kaledonien, Nya Zeeland, USA. och Kanada. Under sin tid i Göteborg samlade han ca 15 000 exemplar. Carl Skottsberg var också ansvarig för herbariets största enskilda förvärv av växter då han 1929 köpte August von Hayeks herbarium av arvingarna i Wien. Samlingen består av 90 000 exemplar från främst Balkanområdet och Mellanöstern. Andra ofta konsulterade samlingar är gjorda av Per Wendelbo (ca 1 000 exemplar av framförallt lökväxter från Afghanistan, Iran och Turkiet) Bengt Oxelman (Caryophyllaceae), Magnus Lidén (Papaveraceae) och Karin Persson (lökväxter från medelhavsområdet).

Historiska samlingar

Även om Herbarium GB är ett relativt ungt herbarium, och de flesta insamlingar är gjorda på 1900-talet, så har herbariet också historiskt intressanta samlingar. Herbariets troligtvis äldsta exemplar är samlat av självaste Carl von Linné. Arten är en rödsvingel, Festuca rubra (Poaceae), och består av 3 strån som samlades på Kungsängen i Uppsala. Insamlingen gjordes antagligen på 1740-talet, men datumuppgifter saknas. Exemplaret utsågs till lektotyp av Jarvis et al. 1987.

Den äldsta sammanhållna växtsamlingen i herbariet är Flora Käralundensis. Samlingen är från 1780 i form av en bok och omfattar 668 kärlväxter samlade av amatörbotanisten Carl Leonhard Kilborg vid Kärralunds egendom i Örgryte i Göteborg.

Andra historiskt intressanta exemplar i herbariet är samlade av Joseph Banks och Linnélärjungen Daniel Solander under deras resa med kapten Cook till Stilla havet åren 1768–1771. Det rör sig om Anguillaria bahamensis (Colchicaceae) insamlad på Madeira 1768, två kvistar av sydkråkbär, Empetrum rubrum (Ericaceae), samlade på Eldslandet 1769, samt Evolvulus decumbens (Convolvulaceae) och Placus solandri (Asteraceae) samlade i Australien 1770.

Joosia pulcherrima

Rödsvingel

Insamling av Carl von Linné.

Sidansvarig: Sven Toresson|Sidan uppdaterades: 2017-11-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?