Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Svampar

Svampsamlingen vid Herbarium GB har ca 100 000 exemplar och huvuddelen är basidsvampar från Norden, och endast en mindre del är sporsäcksvampar. Två tredjedelar av samlingen består av vednedbrytande skinnsvampar och tickor, medan resten främst är hattsvampar och andra grupper inom Agaricales.

Mykologer vid Göteborgs universitet

John Eriksson (1921–1995) doktorerade 1958 i Uppsala på en avhandling om skinnsvampar och tickor som samlats i Muddus nationalpark. Han kom till Göteborgs universitet 1961 där han fick möjlighet att bygga upp en forskargrupp. Tillsammans med Leif Ryvarden (Universitetet i Oslo) startade han utgivningen av Corticiaceae of North Europe, ett bokverk för bestämning av skinnsvampar i åtta volymer som utgavs under åren 1972–1988. Kurt Hjortstam och Karl-Henrik Larsson är medförfattare på de senare volymerna. John Eriksson har nybeskrivit 16 släkten och 55 arter, samt gjort 119 kombinationer.

Kurt Hjortstam (1933–2009) var en amatörbotanist som blev inspirerad av John Eriksson att börja studera skinnsvampar. Kurt Hjortstam utvecklade snabbt en djup kunskap om skinnsvampar, inte bara från norra Europa utan också från tropiska Sydamerika och Afrika. Han var under några år på 1980-talet anställd vid Göteborgs universitet för att medverka i utgivningen av Corticiaceae of North Europe. Därefter arbetade han en kortare tid som intendent vid Kews herbarium i London. Han var en av världens främste skinnsvampskännare och beskrev 54 nya släkten och 181 nya arter.

Nils Hallenberg (f. 1947) är student till John Eriksson och disputerade 1981 på en avhandling om vedsvampar i Iran. Senare använde han korsningstester av levande svampkulturer för att studera artgränser hos vednedbrytande svampar. Stora delar av kultursamlingen har donerats till Westerdijk Fungal Biodiversity Institute (CBS-KNAW) i Holland, medan fruktkropparna som ligger till grund för svampkulturerna är bevarade i Herbarium GB. Nils Hallenberg intresserade sig också för problemen med mögel och röta i hus, och i samarbete med SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (numera RISE) startade han konsultverksamheten Tillämpad trämykologi.

Karl-Henrik Larsson (f. 1948) är också student till John Eriksson och samarbetade under många år med Kurt Hjortstam. Karl-Henrik Larsson disputerade 1992 på en avhandling om släktet Trechispora. Han har därefter fortsatt att studera skinnsvampar från hela världen och har med hjälp av fylogenetiska analyser av DNA bidragit till ökad förståelse för släktskapen bland basidsvamparna. Han är numera professor vid Universitetet i Oslo och ansvarar för svampsamlingarna vid Naturhistorisk Museum.

Stig Jacobsson (f. 1938) disputerade vid Göteborgs universitet 1990 på en avhandling om släktet Pholiota (tofsskivlingar). Han är en av landets främsta kännare av hattsvampar och har starkt bidragit till att utveckla svampsamlingen vid Herbarium GB. Utöver Pholiota har han framför allt intresserat sig för släktena Russula (kremlor), Hygrophorus (vaxskivlingar) och Inocybe (trådskivlingar). Stig Jacobsson har även arbetat med bestämning av mögel och röta i hus.

Viktiga donationer till Herbarium GB

Tore Nathorst-Windahl (1886–1972) var trädgårdsdirektör vid Göteborgs botaniska trädgård mellan 1916 och 1951. Han blev känd som svampkännare genom sin medverkan i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidnings svamputställningar och var en av grundarna till Göteborgs svampklubb 1965. Tore Nathorst-Windahl har bidragit med mer än 2 300 svampar till vårt herbarium.

Filip Karlvall (1891–1971) har bidragit med omkring 9 500 exemplar av svampar till herbariet. Han var en av grundarna till Göteborgs svampklubb 1965.

Leif och Anita Stridvall gjorde från 1980-talet och framåt många inventeringar av främst hattsvampar i Västsverige, och 2010 donerade de sin unika samling av ca 7 500 exemplar till Herbarium GB.

Västgötabergens Svampklubb donerade 2015 sin svampsamling till Herbarium GB. Under många år byggde de upp ett eget herbarium med både växter och svampar (inklusive lavar) för att ha referensmaterial för arter som förekommer i de kalkrika områdena runt Skövde, Falköping, Gullspång och Kinnekulle. Samlingen består av ca 3 000 exemplar.

Inocybe leucoblema

Hygrocybe laeta

Svampinsamling

Sidansvarig: Sven Toresson|Sidan uppdaterades: 2017-11-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?