Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ekprojektet

Biologisk mångfald, biobränsle, och skötsel av igenväxande lövskogar med ek

Norra Vi gallringsyta 2002

En av Ekprojektets provytor, nära Norra Vi i Östergötland. Behöver denna skog någon annan skötsel än fri utveckling, till exempel naturvårdsgallring? Läs mer om vad som händer efter skötselingrepp till vänster, till exempel under Resultat, eller under Skötselråd där vi även visar fina bildspel på skogens (provytornas) utveckling under 11 år.

Ekar i många skogar!

Blandskogar med stora ekar och höga naturvärden förekommer fläckvis i vårt stora Skogssverige – det finns gissningsvis minst 30 000 sådana skogar söder om den så kallade biologiska Norrlandsgränsen (Limes Norrlandicus). Dessa skogar bjuder besökaren på fina upplevelser och en rik förekomst av djur, växter och svampar – många av arterna är relativt sällsynta. Vissa av skogarna används för virkesproduktion, vissa har lämnats att utvecklas fritt utan att markägaren behöver eller vill avverka där (till exempel ”frivilliga avsättningar”), många har identifierats som nyckelbiotoper (mer än 20 000 skogar med ekar), och vissa har status som nationalpark, naturreservat, biotopskydd eller har ett naturvårdsavtal som markägaren har tecknat. I Götaland har vi i Ekprojektet specialstuderat sådana skogar under 15 år.

Syfte och inriktning

Ekprojektet vid Göteborgs Universitet startade år 2000 och är ett långsiktigt forskningsprojekt med syfte att förbättra kunskapen om hur ek-rika blandskogar kan skötas för (främst) naturvård och biologisk mångfald. Många ek-rika blandskogar, och nästan alla våra ädellövsskogar, har utvecklats från det mer öppna, äldre jordbrukslandskapet där vissa arter trivs – vilka nu trängts tillbaka. Aktiva skötselåtgärder som skapar mer öppen skog är därför motiverade, men behöver utvärderas. Ekar trivs i mer öppen skog och särskilt små ekar växer bättre då. Men ”att sköta” inkluderar även så kallad fri utveckling i skogar med naturvärden – jämför med ordet ”gammelskogar”, där natur och tid skapat livsutrymme för många arter som inte kan leva i produktionsskogar.

Vårt koncept naturvårdsgallring är en skötselåtgärd, utvecklad under 16 år, och framgent – en utvärdering som kräver lång tid, eftersom träd växer sakta och kan bli mycket äldre än människor. En rad finansiärer har stött Ekprojektet under de 16 år som nu gått, bland annat Vetenskapsrådet, FORMAS, och Energimyndigheten (vi testar bland annat försiktiga biobränsle-uttag).

Läs mer på dessa sidor om vår forskning – under Resultat och artiklar kan ni till exempel botanisera bland många olika ämnen, beroende på ert specifika intresse, och under Skötselråd kan ni få viktiga tips om ek-rika skogar och skötsel.

Göteborg 10 mars 2016

Nyhetsbrev

Klicka på ett nummer för att komma till innehållsförteckningen, eller på "PDF" för att komma direkt till det aktuella numret.

Nummer 11

Nummer 10Nummer 9 (2015)
PDFNummer 8 (2014)
PDFNummer 7 (2011)
PDFNummer 6 (2009)
PDFNummer 5 (2007)
PDFNummer 4 (2005)
PDFNummer 3 (2003)
PDFNummer 2 (2002)
PDFNummer 1 (2001)
PDF

Sidansvarig: Sven Toresson|Sidan uppdaterades: 2017-06-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?