Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Organismgrupper i projektet

Blandskogar med ek är mycket rika på arter, och den biologiska mångfalden är i fokus inom Ekprojektet. Här presenterar vi översiktligt de organismgrupper som vi valt att studera inom projektet, och många av våra resultat.

Inom Ekprojektet studerar vi utförligt sju organismgrupper, och inventeringar av dessa har utgjort en stor del av arbetet sedan starten år 2000. Att välja organismgrupper för att utvärdera skötseln av dessa skogar är inte lätt; vi har valt viktiga artrika grupper där det är möjligt att kunna bestämma organismerna till art, och vi har valt grupper som kunde tänkas reagera antingen positivt eller negativt på naturvårdsgallringen (och reagera positivt eller negativt på fri utveckling). Vissa av våra inventeringar är i sin omfattning unika i sitt slag i Sverige, och har bidragit med åtskilliga nya landskaps- och landsfynd. Sammanlagt har minst 3105 arter hittats på våra lokaler under projektets gång.

På sidorna till höger kan du läsa mer om de sju organismgrupper som vi valt att studera. Där beskriver vi gruppen kort, och sammanfattar effektera av skötselåtgärderna (naturvårdsgallring och fri utveckling). På fotografier kan du se några av de många arter som hittats inom Ekprojektet.

Träd och buskar tillhör kärlväxterna, men presenteras i samband med Skötselråd och de olika skogstyperna där. Träd och buskar är de viktigaste enheterna för skötseln, så läs gärna det avsnittet också.

Oxtungssvamp YtterhultOxtungssvamp (Fistulina hepatica) på ek i provyta nära Ytterhult, Småland.

Sidansvarig: Sven Toresson|Sidan uppdaterades: 2016-05-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?