Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Skötselråd

Aspanäs gallringsyta 2002Aspanäs gallringsyta 2003Aspanäs gallringsyta 2006Aspanäs gallringsyta 2013Sluten skog med inslag av ekar kan antingen lämnas för fri utveckling eller naturvårdsgallras – vad hände med denna skog vid Aspanäs (nära Sommen, Östergötland) efter naturvårdsgallringen vintern 2002/2003? Klicka på fotot och bläddra dig igenom utvecklingen över 11 år! (årtal anges ovan varje bild).

Bakgrund

Ekprojektet är ett långsiktigt forskningsprojekt där ett viktigt syfte är rådgivning för skötsel av blandskogar med ekar, och då främst skogar som avsatts för naturvård. Vi studerar vad fri utveckling av skogen innebär men testar samtidigt vårt koncept naturvårdsgallring, för att skapa öppenhet i dessa skogar som i sin tur gynnar biologisk mångfald på olika sätt. I så kallade gröna skogsbruksplaner är naturvårdsgallring en möjlighet under ”NS” (Naturvård Skötsel) och fri utveckling är ”NO” (Naturvård Orört). Naturvårdsgallring är även ett alternativ under PF (Produktion Förstärkt hänsyn) och K (Kombinerade mål) som används av Södra i de Gröna planerna. Naturvårdsgallring är en åtgärd som stärker, eller potentiellt stärker den biologiska mångfalden i blandskogen (se sammanfattningen av våra forskningsresultat). De träd som avverkas kan antingen tas ut som virke, eller lämnas kvar som död ved om detta krävs för en skog eller bedöms som lämpligt för att gynna biologisk mångfald – i denna fråga, ibland omtvistad, är den naturvårdsgallring som vi förespråkar en flexibel form av aktiv skötsel. Notera att vi också kallar fri utveckling för ”skötsel”, vilket är logiskt (jämför ”skötselplan” för till exempel naturreservat, som inte nödvändigtvis medför aktiv skötsel). Aktiv skötsel är viktig i ekmiljöer, men det är även fri utveckling – som skapat vad som kallas ”gammelskogar”.

Kunskap

År 2010 producerade vi en större kunskapsöversikt med skötselråd, där även traditionell hävd (skogsbete, hagmarksbete, slåtter, hamling, med mera) behandlas, vid sidan av naturvårdsgallring och fri utveckling. Rapporten är fortfarande aktuell och fritt tillgänglig för den som vill fördjupa sig rejält i ämnet (PDF). I ett långsiktigt forskningsprojekt tillkommer emellertid årligen nya resultat – efter att översikten publicerades har vi lärt oss mer om hur skogen utvecklas efter aktiva ingrepp och fri utveckling. Nya resultat har rapporterats, och fortsätter att rapporteras, bland annat i Nyhetsbrevet ”Bland ekar och arter” (se nummer 7, 8, och 9 som tillkommit efter kunskapsöversikten, samt kommande nummer).

Läs vidare om skötsel av blandskogar med ek via högerspalten!

Ekplanta

Sidansvarig: Sven Toresson|Sidan uppdaterades: 2018-03-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?