Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Evolution av färgkommunikation

Ansvarig: Staffan Andersson
Deltagare: Maria Prager

Vi är intresserade av hur och varför djur kommunicerar med hjälp av färg, särskilt den häpnadsväckande mångfalden av praktfulla färgsignaler hos visuellt välutvecklade fåglar. Proximata mekanismer och adaptiv betydelse av både fjäderdräktsignaler och färgseende (över fåglars hela spektrala område: 320-700 nm) undersöks med hjälp av en tvärvetenskaplig kombination av lab- och fältexperiment.

Aktuella projekt

Evolution av färgkommunikation hos fåglar: karotenoid-metabolism och adaptiv radiation
I detta långsiktiga projekt studerar vi beteende-ekologi, fysiologiska mekanismer och evolutionär diversifiering av karotenoid-pigmentering hos afrikanska änkefåglar och biskopar (Euplectes spp.) och andra vävarfåglar (Ploceinae). För användning i fylogenetiska jämförande studier av sociala och ekologiska selektionstryck, samt eventuella begränsningar av färgevolutionen, skattar vi även en molekylär fylogeni från mitokondrie-gener och nukleärt DNA.

Luftföroreningar och färgsignaler: karotenoider och färg som biomarkörer för oxidativ stress hos fåglar
Vi undersöker hur karotenoid-nutrition och pigmentering kan tjäna som generella indikatorer på hälsa och miljöinducerad stress hos urbana och rurala populationer av talgoxe (Parus major).

I båda projekten undersöks färgsignaler mha reflektans-spektrometri av fjäderdräkter i fält, följt av objektiv kolorimetriberäkning eller visuell modellering. Karotenoid-pigment i fjädrar, blod, äggula eller andra vävnader identifieras och kvantifieras mha vätskekromatografi (HPLC). 

Sidansvarig: Sven Toresson|Sidan uppdaterades: 2018-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?