Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ellen Larsson

Förste museiintendent i mykologi

Botanhuset
Tel:
031-786 2662
E-post: ellen.larsson@bioenv.gu.se
Fax: 031-786 2560

Undervisning

Jag undervisar på kurser inom biologisk systematik och mykologi

Forskningsområde/aktuella projekt

Artdiversitet, fylogeni och systematik hos hattsvampsfamiljen trådingar, Inocybaceae i Norden
Projektet syftar till att identifiera vilka arter som förekommer i Norden och utarbeta nycklar för artidentifiering. Jag har arbetat fram en sekvensbaserad fylogeni över Inocybeaceae (ca. 200 arter) som kommer att ligga till grund för att revidera klassificeringen inom familjen. Resultaten från min forskning kommer att användas i bl.a. NationalNyckeln. Forskningen stöds av Svenska Artprojektet, Artdatabanken, SLU.

Diversitet, värdspecifisitet och ekologiska preferenser hos ektomykorrhizabildande svampar
Multigena sekvensbaserade fylogenier av hattsvampssläktena Inocybe respektive Hygrophorus används för att kunna spåra trender och synliggöra mönster i karaktärsevolution, artdiversitet och ekologiska preferenser (värdväxter, jordtyper, pH). Målet är att öka förståelsen för vilka faktorer som styr utvecklingen av artrikedom och förekomst av mykorrhizasvampar i olika växtekosystem.

Ektomykorrhiza-diversitet i alpina klipphyllors växtekosystem Projektet bedrivs vid Latnjajaure fältstation i Abiskofjällen som ett samarbete mellan mykologer och ekologer (professor Ulf Molau) vid IVM.

Publikationer

Publikationer i GUP-databasen – Gothenburg University Publications

Ellen Larsson
Sidansvarig: Sven Toresson|Sidan uppdaterades: 2015-03-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?