Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Håkan Pleijel

Professor

Botanhuset
Tel:
031-786 25 32
E-post: hakan.pleijel@bioenv.gu.se
Fax: 031-786 2560

Forskning

Min forskning är fokuserad på luftföroreningar. Större delen har gällt marknära ozon – deposition, effekter på växter och förekomst i landskapet nära marken. Jag har också gjort flera undersökningar av hur förhöjda koldioxidhalter påverkar vegetation. På senare tid har jag dessutom börjat arbeta med luftföroreningar från trafik, t ex kväveoxider och partiklar samt hur klimat och klimatföreningar påverkar förekomst av luftföroreningar.

Undervisning

Min undervisning handlar om luftföroreningar, internationellt miljösamarbete samt grundläggande miljövetenskap och ekologi.

Bilden till höger: Subklöver (Trifolium subterraneum) är mycket känslig för ozon och uppvisar karaktäristiska synliga skador redan efter måttlig ozon exponering. Den har därför använts som bioindikator för ozon.

Övrigt

Jag är författare och/eller redaktör för flera böcker, i huvudsak läromedel. Jag har varit aktiv inom det vetenskapliga arbetet i Luftvårdkonventionen (Convention on Long-Range Transboundary Air Pollution) sedan 1987. Dessutom har jag arbetat med utformning av miljöövervakning och uppföljning av miljömål.

A fullständig lista över vetenskapliga publikationer kan man få genom mitt ISI Reseracher ID C-9724-2010 på ISIs hemsida.

Publikationslista för Håkan Pleijel 2004–2010

CV för Håkan Pleijel

Fältkammare har används mycket för att undersöka hur växter reagerar på ozon och andra gaser under ekologiskt realistiska förhållanden. På bilden ses ett experiment där vete, som är en förhållandevis ozonkänslig gröda, exponeras för olika ozonkoncentrationer.

Håkan Pleijel
Sidansvarig: Sven Toresson|Sidan uppdaterades: 2013-10-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?