Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ida Hedén

Doktorand

Ida Hedén
Doktorand
ida.heden@bioenv.gu.se

Postadress: Box 463, 40530 Göteborg
Besöksadress: Medicinaregatan 18 , 41390 Göteborg


Institutionen för biologi och miljövetenskap (Mer information)
Box 463
405 30 Göteborg
www.bioenv.gu.se
bioenv@bioenv.gu.se
Besöksadress: Medicinaregatan 18 , 413 90 Göteborg

Om Ida Hedén

Projektbeskrivning
Doktorand i forskningsgruppen the Fish Endocrinology Laboratory som är fokuserad på grundforskning i fiskfysiologi och akvakulturrelaterad forskning. Doktorandtjänsten är en del av ett stort interdisciplinärt projekt som kallas SWEMARC, https://swemarc.gu.se/ . SWEMARC har samlat ett antal ledande forskargrupper inom områdena ekonomi, samhällsvetenskap, juridik, oceanografi, biologi och design med mål att genom trans-disciplinär forskning utveckla hållbara marina vattenbruksmodeller för att öka odlingen av mat från havet på ett miljösmart sätt.

 
Mitt forskningsområde
Forskningens fokus ligger på fysiologiska frågeställningar som handlar om att kunna få en resurseffektivt tillväxt av fisk med nya alternativa foder i slutna odlingssystem utan att påverka fiskens hälsa.
Jag är involverad i flera projekt och jobbar med alternativa foder till olika fiskarter som havskatt (Anarhichas lupus och A. minor), Atlantlax (Salmo salar), regnbåge (Oncorhynchus mykiss) och Afrikansk ålmal (Clarias gariepinus).

Vetenskapliga intressen: 
               • Fiskfysiologi
                     - Tillväxtfysiologi
                     - Aptitreglering
                     - Näringsupptag
                     - Stressfysiologi
               • Hållbar matproduktion

Genom att använda ett zoofysiologiskt perspektiv kan man få klarhet i hur nya alternativa foderkällor påverkar fiskens tillväxtfysiologi och välfärd. Min tro är att om man säkerställer fiskens hälsa så kommer även produkten till konsumenten att vara av högsta kvalitet.
Det pågår mycket forskning på alternativa foderkällor varav mycket fokus ligger på landbaserade produkter som vete, majs och sojaböna men mitt fokus ligger på produkter från havet som mikro/makroalger, sjöpung och produkter från räk-, sill- och musselindustri. Produkter från havet har oftast en mycket gynnsam näringssammansättning av aminosyror och fettsyror som bidrar till en snabb och hälsosam tillväxt av fisken men också ett högt näringsinnehåll i slutprodukten för mänsklig konsumtion.
 

Senaste publikationer

Ghrelin and Its Receptors in Gilthead Sea Bream: Nutritional Regulation
M. Perello-Amoros, E. J. Velez, J. Vela-Albesa, A. Sanchez-Moya, N. Riera-Heredia et al.
Frontiers in Endocrinology, Artikel i vetenskaplig tidskrift 2018
Artikel i vetenskaplig tidskrift

Visar 1 - 2 av 2

2018

Ghrelin and Its Receptors in Gilthead Sea Bream: Nutritional Regulation
M. Perello-Amoros, E. J. Velez, J. Vela-Albesa, A. Sanchez-Moya, N. Riera-Heredia et al.
Frontiers in Endocrinology, Artikel i vetenskaplig tidskrift 2018
Artikel i vetenskaplig tidskrift

2016

Visar 1 - 2 av 2

Sidansvarig: Sven Toresson|Sidan uppdaterades: 2015-06-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?