Projektbeskrivning
Doktorand i forskningsgruppen the Fish Endocrinology Laboratory som är fokuserad på grundforskning i fiskfysiologi och akvakulturrelaterad forskning. Doktorandtjänsten är en del av ett stort interdisciplinärt projekt som kallas SWEMARC, https://swemarc.gu.se/ . SWEMARC har samlat ett antal ledande forskargrupper inom områdena ekonomi, samhällsvetenskap, juridik, oceanografi, biologi och design med mål att genom trans-disciplinär forskning utveckla hållbara marina vattenbruksmodeller för att öka odlingen av mat från havet på ett miljösmart sätt.
Mitt forskningsområde
Forskningens fokus ligger på fysiologiska frågeställningar som handlar om att kunna få en resurseffektivt tillväxt av fisk med nya alternativa foder i slutna odlingssystem utan att påverka fiskens hälsa.
Jag är involverad i flera projekt och jobbar med alternativa foder till olika fiskarter som havskatt (Anarhichas lupus och A. minor), Atlantlax (Salmo salar), regnbåge (Oncorhynchus mykiss) och Afrikansk ålmal (Clarias gariepinus).
Vetenskapliga intressen:
• Fiskfysiologi
- Tillväxtfysiologi
- Aptitreglering
- Näringsupptag
- Stressfysiologi
• Hållbar matproduktion
Genom att använda ett zoofysiologiskt perspektiv kan man få klarhet i hur nya alternativa foderkällor påverkar fiskens tillväxtfysiologi och välfärd. Min tro är att om man säkerställer fiskens hälsa så kommer även produkten till konsumenten att vara av högsta kvalitet.
Det pågår mycket forskning på alternativa foderkällor varav mycket fokus ligger på landbaserade produkter som vete, majs och sojaböna men mitt fokus ligger på produkter från havet som mikro/makroalger, sjöpung och produkter från räk-, sill- och musselindustri. Produkter från havet har oftast en mycket gynnsam näringssammansättning av aminosyror och fettsyror som bidrar till en snabb och hälsosam tillväxt av fisken men också ett högt näringsinnehåll i slutprodukten för mänsklig konsumtion.