Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ida Hedén

Doktorand

Ida Hedén
Doktorand
ida.heden@bioenv.gu.se

Postadress: Box 463, 40530 Göteborg
Besöksadress: Medicinaregatan 18 , 41390 Göteborg


Institutionen för biologi och miljövetenskap (Mer information)
Box 463
405 30 Göteborg
www.bioenv.gu.se
bioenv@bioenv.gu.se
Besöksadress: Medicinaregatan 18 , 413 90 Göteborg

Om Ida Hedén

Projektbeskrivning
Doktorandtjänsten är en del av ett stort interdisciplinärt projekt som kallas SWEMARC, https://swemarc.gu.se/ . SWEMARC har samlat ett antal ledande forskargrupper inom områdena ekonomi, samhällsvetenskap, juridik, oceanografi, biologi och design med mål att genom trans-disciplinär forskning utveckla hållbara marina vattenbruksmodeller för att öka odlingen av mat från havet på ett miljösmart sätt.

Problematik:
Mycket forskning görs på kommersiellt viktiga arter för att testa alternativa foder när tillgången och pris på fiskmjöl och fiskolja fluktuerar. Mycket resurser läggs på att hitta likvärdiga alternativa ingredienser. I dagens fiskfoderproduktion så används mest växtbaserade alternativ men det resulterar i nya problem. Ett perspektiv är att dessa produkter kan ätas direkt av människor. Ett annat problem är att vissa födoämnen i växter resulterar i tarminflammationer om de inte förbehandlas. Fokus inom SWEMARC är på källor från havet så som restprodukter från fiskindustrin, alger, musslor och insekter. Produkter från havet har oftast en mycket gynnsam näringssammansättning av aminosyror och fettsyror som bidrar till en snabb och hälsosam tillväxt av fisken samt en hälsosam slutprodukt för männsikan. Genom att återanvända fullvärdiga produkter från industrin och att använda andra havsprodukter som inte konsumeras av människan så undviker man konflikter och stödjer ett cirkulärt tänkande där inget går till spillo.

Vetenskapliga intressen:

  • Fiskfysiologi: näringsupptag, tillväxtfysiologi, stressfysiologi och immunologi
  • Hållbar matproduktion


Målet med min forskning är att få en djupare kunskap i tarmens funktioner i relation till födointag och miljö. Man vet relativt lite om fiskars näringstransport och hur den påverkas vid inflammatoriska reaktioner. Min forskning fokuserar därför på grundforskning relaterat till näringsupptag i relation till foder. Jag är involverad i flera projekt och jobbar med olika fiskarter som havskatt (Anarhichas lupus och minor), Atlantlax (Salmo salar), regnbåge (Oncorhynchus mykiss).


Pågående projekt:

  • Fysiologiska effekter på lysintransport i regnbåge (Oncorhynchus mykiss)
  • Alternativ proteinkälla för fiskmjöl extraherat från räkprocessvatten och sillag: lovande alternativa ingredienser i fiskfoder till Atlantlax
  • Enzymaktivitet och näringsupptag i grå havskatt (A. lupus)
  • Tarmkarakterisering av grå havskatts (A. lupus)
     

 Publikationer:

Medförfattare:
Ghrelin and Its Receptors in Gilthead Sea Bream: Nutritional Regulation
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fendo.2018.00399/full 
Fish welfare, fast muscle cellularity, fatty acid and body-composition of juvenile spotted wolffish (Anarhichas minor) fed a combination of plant proteins and microalgae (Nannochloropsis oceanica)
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0044848618325195


 

 

Senaste publikationer

Ghrelin and Its Receptors in Gilthead Sea Bream: Nutritional Regulation
M. Perello-Amoros, E. J. Velez, J. Vela-Albesa, A. Sanchez-Moya, N. Riera-Heredia et al.
Frontiers in Endocrinology, Artikel i vetenskaplig tidskrift 2018
Artikel i vetenskaplig tidskrift

Visar 1 - 2 av 2

2018

Ghrelin and Its Receptors in Gilthead Sea Bream: Nutritional Regulation
M. Perello-Amoros, E. J. Velez, J. Vela-Albesa, A. Sanchez-Moya, N. Riera-Heredia et al.
Frontiers in Endocrinology, Artikel i vetenskaplig tidskrift 2018
Artikel i vetenskaplig tidskrift

2016

Visar 1 - 2 av 2

Sidansvarig: Sven Toresson|Sidan uppdaterades: 2015-06-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?